Arestari dupa lansarea de apeluri pentru "Revolutia de Iasomie" in China

Mai multi activisti chinezi pentru drepturile omului au disparut in custodia politiei dupa ce o campanie pe Internet a cerut cetatenilor nemultumiti sa marcheze “Revolutia de Iasomie” din Orientul Mijlociu prin proteste, au declarat duminica organizatorii campaniei in China.

Pana la 15 activisti si avocati chinezi pentru drepturile omului au disparut incepand cu sambata, in mijlocul unei mobilizari nationale a politiei, conform activistilor, in timp ce guvernul a parut sa cenzureze postarile de pe Internet care cer demonstratii.

“Noi sfatuim … muncitorii concediati si victimele evacuarilor fortate sa participe la demonstratii, sa strige slogane si sa caute libertatea, democratia si reforma politica in vederea sfarsirii ‘conducerii unui singur partid’”, se scria intr-o postare pe Internet.

Postarile, multe dintre care pareau sa fi aparut initial pe website-urile din strainatate conduse de activisti politici chinezi exilati, au cerut proteste in Beijing, Shanghai, Guangzhou si alte 10 orase chineze majore.

Protestatarii au cerut strigarea de slogane precum “Dorim hrana pentru consum”, “Dorim sa muncim”, “Dorim sa avem o casa”, “Dorim justitiei”, “Sa traiasca libertatea”, si “Sa traiasca democratia.”

La districtul de cumparaturi Wangfujing din Beijing unde li s-a spus protestatarilor sa se adune, prezenta politieneasca a fost masiva si nu au fost vazuti manifestantii, cumparatorii misunand prin zona ca intr-o zi obisnuita de cumparaturi.

Cel putin doi au fost luati pe sus de politie, unul pentru ca a injurat autoritatile si o alta persoana pentru a a strigat: “Doresc hrana pentru consum.”

Conform postarilor pe Internet, doar cativa manifestanti au aparut in alte orase, desi a fost observat un numar mare de politisti in locurile stabilite pentru protest in Shanghai, Harbin, Guangzhou si Chengdu.

“Nu cred ca apelul pentru proteste a fost serios, nimeni n-a intentionat cu adevarat sa protesteze deoarece sunt prea multi politisti”, a declarat Li Jinsong, un avocat pentru drepturile omului, la AFP.

“Luand acest apel atat de in serios, politia arata cat de ingrijorata este ca Revolutia de Iasomie ar putea influenta societatea instabila a Chinei”.

Pe masura ce s-a raspandit vestea despre demonstratii, numerosi dizidenti politici si avocati pentru drepturi au fost ridicati de politie, au declarat activistii.

“Multi aparatori ai drepturilor au disparut (in custodia politiei) in zilele recente, altii sunt sub arest la domiciliu si telefoanele lor mobile sunt blocate”, a declarat Ni Yulan, o avocata pentru drepturi, la AFP.

“Numarul politistilor prezenti in fata locuintei mele a crescut. Ei ne urmaresc daca iesim afara”, a declarat Ni despre supravegherea asupra sa si a sotului ei.

Apelurile telefonice catre unii avocati proeminenti pentru drepturi, incluzand Teng Biao, Xu Zhiyong si Jiang Tianyong, au ramas neraspunse duminica. Prietenii si alti activisti au declarat ca acestia au fost retinuti de politie.

Autoritatile chineze au cautat sa restrictioneze rapoartele media asupra recentelor tulburari politice care au izbucnit in Tunisia, numite si “Revolutia de Iasomie”, si s-au raspandit in Egipt si Orientul Mijlociu.

Somajul si preturile crescute au fost factorii cheie in declansarea acelor tulburari, care s-au raspandit de asemenea in Bahrain, Yemen, Algeria, Iran si Libia.

Duminica, cautarile dupa cuvantul “iasomie” pe Weibo, un website chinez asemanator cu Twitter, nu au produs niciun rezultat, in timp ce mesajele postate pe popularul motor de cautare chinez Baidu au mentionat ca datorita legilor si regulamentelor, astfel de rezultate nu erau disponibile.

Unele pagini de cautare pe Internet au listat postarile ce includeau cuvantul “iasomie”, dar linkurile catre ele erau blocate.

Guvernul chinez a investit resurse imense pentru a monitoriza si controla intens Internetul si pentru a bloca postarile antiguvernatamentale si alte materiale sensibile politic, folosind un sistem cunoscut sub numele de “Marele Firewall al Chinei.”

Intr-un discurs tinut sambata, presedintele chinez Hu Jintao a recunoscut ca exista tulburarile sociale tot mai mari si a cerut Partidului Comunist sa protejeze stabilitatea, in acelasi timp ordonand o intensificare a controalelor asupra “societatii virtuale”, sau a Internetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe