Arctica, Antarctica înregistrează brusc temperaturi cu 30, respectiv 40 de grade Celsius mai mult decât media

Antarctica
Antarctica (Pixabay.com)

Polii Pământului sunt afectaţi simultan de un val de căldură extremă, părţi din Antarctica având temperaturi cu peste 40 de grade Celsius mai ridicate decât media (pentru acest moment al anului) şi zone din Arctica cu peste 30 de grade Celsius mai ridicate decât media, transmite Times of Israel.

Staţiile meteo din Antarctica au doborât recordurile vineri, deşi regiunea se apropie de toamnă. Staţia Concordia, aflată la o înălţime de 3.234 de metri, înregistra -12,2 grade Celsius, cu aproximativ 50 de grade mai cald decât media, în timp ce staţia şi mai înaltă Vostok a înregistrat peste -17,7 grade Celsius, depăşind recordul absolut cu o diferenţă de aproximativ 15 grade Celsius, potrivit unui tweet al lui Maximiliano Herrera, un blogger care urmăreşte temperaturile polilor.

Baza de coastă Terra Nova a înregistrat temperaturi cu mult peste punctul de îngheţ, de 7 grade Celsius.

Fenomenul a surprins oficialii de la Centrul Naţional de Date despre Zăpadă şi Gheaţă din Boulder, Colorado, conform cercetătorului Walt Meier.

„[Cei doi poli n.r.] sunt în anotimpuri opuse. Iar noi observăm că [polii, n.r.] nordul şi sudul se topesc în acelaşi timp”, a declarat Meier pentru The Associated Press vineri seară. „Este cu siguranţă un eveniment neobişnuit.”

„Wow. N-am văzut niciodată aşa ceva în Antarctica”, a declarat Ted Scambos, om de ştiinţă care studiază dinamica polară la Universitatea din Colorado, care s-a întors recent dintr-o expediţie pe continent.

„Nu este un semn bun când vezi că se întâmplă aşa ceva”, a spus meteorologul Matthew Lazzara de la Universitatea din Wisconsin.

Lazzara monitorizează temperaturile la Domul C-II din Antarctica de Est şi a înregistrat -10 grade Celsius vineri, deşi temperatura normală este de -43 grade Celsius: „este o temperatură pe care ar trebui să o vedeţi în luna ianuarie, nu în martie. În ianuarie este vară acolo. Este dramatic.”

Atât Lazzara, cât şi Meier au spus că ceea ce se întâmplă în Antarctica este probabil doar un eveniment meteorologic întâmplător şi nu un semn al schimbărilor climatice. Dar dacă se întâmplă din nou sau în mod repetat, atunci ar putea fi ceva de care lumea ar trebui să se îngrijoreze, au spus ei.

Fenomenul din Antarctica a fost discutat pentru prima dată de The Washington Post.

Ceea ce face încălzirea din Antarctica foarte ciudată este că acest continent sudic – cu excepţia unei peninsule vulnerabile care se încălzeşte rapid şi pierde rapid gheaţa – nu s-a încălzit prea mult, mai ales în comparaţie cu restul globului, a spus Meier.

Antarctica a stabilit un record pentru cel mai scăzut strat de gheaţă în vară – recordurile datează din 1979 – de 1,9 milioane de kilometri pătraţi la sfârşitul lunii februarie, a raportat centrul de date despre zăpadă şi gheaţă.

Încălzirea celor doi poli este acum pusă pe seama „unui mare curent atmosferic” care ar fi pompat aer cald şi umed din Pacific spre sud, a spus Meier.

Iar în Arctica - care se încălzeşte de două până la trei ori mai repede decât restul globului şi este considerată vulnerabilă la schimbările climatice - aerul cald al Atlanticului a migrat spre nord dinspre coasta Groenlandei.