Arabia Saudită îi declară pe toţi ateii 'terorişti', într-o nouă lege destinată reprimării dizidenţilor politici
alte articole
Arabia Saudită a introdus o serie de legi noi care îi definesc pe atei drept 'terorişti', susţine un raport al Human Rights Watch, preluat de The Independent.
Într-un şir de decrete regale şi o nouă lege cu privire la terorism, regele saudit Abdullah înăspreşte măsurile împotriva tuturor formelor de disidenţă politică şi de proteste care ar putea 'afecta ordinea publică'.
Noile legi au fost în mare măsură elaborate pentru a-i descuraja pe saudiţii care părăsesc în număr din ce în ce mai mare ţara pentru a lua parte la războiul civil din Siria şi care se întorc acasă cu idei despre răsturnarea monarhiei.
În acest scop, regele Abdullah a emis Decretul Regal 44, care-i pedepseşte pe cei 'care participă la ostilităţi în afara regatului' cu detenţia pentru o perioadă care variază între 3 şi 20 de ani, susţine Human Rights Watch.
Mai mult însă, luna trecută, Ministerul saudit de Interne a emis reglementări suplimentare, care identifică o listă largă de grupuri pe care guvernul le consideră a fi organizaţii teroriste, printre care şi Frăţia Musulmană.
Articolul 1 al noilor prevederi defineşte terorismul drept 'apelul la o gândire atee în orice formă sau punerea sub semnul întrebării a fundamentelor religiei islamice pe care este fundamentată această ţară'.
'Autorităţile saudite nu au tolerat niciodată vreo critică la adresa politicilor lor, însă aceste legi şi reglementări recente transformă aproape orice expresie critică sau asociaţie independentă în infracţiuni cu caracter terorist', explică Joe Stork, director adjunct pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Human Rights Watch.
Potrivit acestuia, reglementările 'năruie orice speranţă că Regele Abdullah intenţionează să permită manifestarea dezacordului paşnic sau a grupurilor independente'.
În acelaşi timp, potrivit Human Rights Watch, noile reglementări reprezintă un pas înapoi pentru campaniile dedicate protecţiei şi eliberării mai multor activişti cunoscuţi pentru drepturilor omului, închişi în prezent în Arabia Saudită. Organizaţia aminteşte că doi activişti, Waleed Abu al-Khair şi Mikhlif al-Shammari, au pierdut recent apelurile în justiţie şi vor începe în curând să ispăşească pedepsele de trei luni şi, respectiv, cinci ani de închisoare, pentru faptul de a fi criticat autorităţile saudite.
Totodată, organizaţia a declarat că noile prevederi privind 'terorismul' conţin un limbaj pe care procurorii şi judecătorii l-au mai utilizat deja pentru a urmări şi condamna în justiţie activişti independenţi şi dizidenţi paşnici.