Arabia Saudită cere închiderea Al Jazeera şi cenzurează numele de botez


Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal.
Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

"Închideţi Al Jazeera, incită la răzvrătire", este cererea lansată Qatarului de ministrul de Externe saudit, Saud al-Faisal, Riadul fiind convins că televiziunea din Doha este un aliat al Frăţiei Musulmane. Cererea lui al-Faisal coincide cu ceea ce se întâmplă în Cairo unde 20 de reporteri şi angajaţi ai Al Jazeera sunt judecaţi deoarece sunt acuzaţi că au "conspirat cu Frăţia Musulmană" cu intenţia de a răspândi ştiri în favoarea acestora în timpul revoltelor de stradă care au dus la răsturnarea preşedintelui Mahmoud Morsi de către armată.

Riadul şi Cairo sunt convinse că au redus la tăcere Frăţia Musulmană - interzisă în ţările lor - şi, prin urmare, acum sunt în măsură să extindă ofensiva şi împotriva celor mai importanţi susţinători ai lor, adică Qatar. Pentru a înţelege greutatea acuzaţiilor pe care Riad şi Cairo le-au ridicat împotriva Qatarului trebuie să se analizeze replicile începând de la declaraţiile făcute de al-Faisal la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Oman). Cu acea ocazie ministrul saudit, care a vorbit de asemenea în numele Emiratelor Arabe Unite şi Bahrain, a comunicat Qatarului retragerea de ambasadori şi i-au pus "trei condiţii" pentru restabilirea relaţiilor": "Sfârşitul activităţilor televiziunii Al Jazeera, proprietatea Qatarului, deoarece "incită la revoltă", "închiderea centrelor de studiu Brookings Doha Center şi Centrul Arab de Cercetare şi Studii Politice" favorabile Frăţiei Musulmane, "extrădarea celor acuzaţi de sprijin pentru terorism" cum ar fi imamul Yusuf al-Qaradawi pe care Egiptul îl consideră ca fiind unul dintre ideologii mişcării islamice declarată ilegală.

Până acum Qatarul a respins ofensiva acuzând saudiţii de ''amestec în afacerile interne ale Statului nostru", dar izolarea Qatarului în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului a crescut odată cu trecerea săptămânilor, până la punctul în care se preconizează expulzarea acestuia. Ca să nu mai menţionăm faptul că procesul celor 20 de "susţinători ai Frăţiei Musulmane", în curs de desfăşurare la Cairo, ar putea duce la noi iniţiative legislative deoarece procurorul vrea să ştie "Cine a decis şi de ce" ca mass-media să lanseze o campanie "plină de minciuni favorabile teroriştilor", rezultatul "mai multor întâlniri între reporteri şi Frăţia Musulmană".

Nume occidentale şi nu numai, interzise în regat

Ministerul de Interne a interzis un total de cincizeci de nume "străine", legate de casa regală sau considerate blasfemie, deoarece, în ochii monarhiei sunt împotriva culturii şi religiei regatului şi utilizarea lor este "nepotrivită".

Conform paginii web a cotidianului local Gulf News, unele dintre numele cenzurate, cum ar fi Abdul (pios) sau Nabi (profet), nume foarte frecvente în regat, sunt în conflict cu figura lui Allah, ale cărui atribute includ de exemplu cuvintele "pietate" şi "profet".

Alt grup de nume interzise denotă "conotaţii reale" legate de titluri ale familiei regale, cum ar fi Sumuw (înălţime), Malek (rege), Malika (regina).

Linda, Alice, Sandy, Elaine, Lauren, Binyamin sau Sitav sunt nume străine pe care de acum părinţii saudiţi nu vor mai fi în măsură să le ofere copiilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe