Apropierea toamnei amplifică temerile în interiorul Kremlinului. Care ar fi motivele
focus
alte articole

Kremlinul discută despre o posibilă amplificare a nemulţumirilor sociale în ţară din cauza creşterii preţurilor şi a închiderii producţiei, au declarat, pentru site-ul de ştiri Meduza, două surse apropiate de Administraţia Prezidenţială (AP) rusă.
Potrivit surselor, oficialii şi “tehnologii politici” consideră că subiectul războiului cu Ucraina nu mai este central pentru ruşii care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, iar aceştia încep să fie atenţi la alte domenii ale vieţii.
Unul dintre principalii factori declanşatori ai nemulţumirilor ar putea fi pregătirea copiilor ruşi pentru şcoală.
Cu toate acestea, cele două surse au explicat că discuţiile privind amplificarea nemulţumirilor nu se bazează pe cercetări sociologice.
“Toată sociologia se concentrează acum pe alegeri, iar bugetele pentru acestea sunt destul de limitate”, a explicat una dintre surse.
Pe durata verii, oamenii sunt ocupaţi cu vacanţele, însă toamna devin îngrijoraţi de dificultăţile legate de muncă, sunt atenţi la creşterea preţurilor, iar optimismul din vacanţa de vară dispare.
“În principiu, vara este o perioadă de pauză: este cald, luminos, iar munca de zi cu zi se desfăşoară în fundal. Toamna toată lumea înţelege: urmează iarna, nu vă aşteptaţi la lucruri bune”, a precizat una dintre surse.
Pregătirea copiilor pentru 1 septembrie este un declanşator suplimentar de tensiuni sociale. Potrivit uneia dintre sursele Meduza, oamenii compară inevitabil cât au cheltuit pentru pregătirile şcolare în 2022, în condiţiile în care ţara lor a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei, şi cât au cheltuit în trecut, iar amploarea creşterii preţurilor devine clară pentru ei.
De asemenea, ambele surse subliniază că subiectul “operaţiunii militare speciale” (aşa numesc oficialii ruşi şi presa oficială invazia din Ucraina) începe să-i plictisească pe ruşi, fiind de părere că interesul anterior pentru invazie a redus la tăcere nemulţumirea socială.
Indirect, rezultatele unui sondaj realizat de firma privată de cercetare Romir arată că unii ruşi pro-Kremlin şi-au pierdut interesul pentru războiul cu Ucraina.
Potrivit datelor obţinute, ratingul pentru Canalul unu a scăzut cu 8,1% din februarie 2022, iar cea pentru Rusia 1 cu 8% (ambele televiziuni fiind controlate în totalitate de Kremlin).
Cea mai mare parte a timpului de emisie la televiziunea rusă este acum ocupată de talk-show-uri politice în care gazdele şi participanţii vorbesc despre Ucraina şi “ţările ostile din Occident”.
Un alt motiv de îngrijorare a Kremlinului este închiderea unităţilor de producţie din unele regiuni ca urmare a plecării companiilor occidentale. Este de aşteptat să apară problemele privind şomajul în regiunea Kaluga, unde se află fabricile marilor producători străini de automobile, în regiunea Leningrad, unde există, de asemenea, întreprinderi mari deţinute de proprietari occidentali sau fabrici dependente de aprovizionarea occidentală, precum şi în alte regiuni industriale.
Blocul politic AP consideră că singura modalitate de a face faţă nemulţumirilor sociale în creştere este de a împărţi bani ruşilor.
Sursele Meduza amintesc că, în timpul restricţiilor pandemice şi al dificultăţilor economice cauzate de coronavirus, autorităţile ruse au acordat în repetate rânduri asistenţă financiară populaţiei. De regulă, aceste măsuri au vizat familiile cu copii şi au fost luate înainte de alegeri.
Acum, Putin este pregătit pentru un “război lung”, au declarat pentru Meduza trei surse apropiate de AP. Kremlinul nu mai încearcă să dea o expresie ideologică acestei strategii. Autorităţile se aşteaptă ca nemulţumirea cetăţenilor să fie în curând “stinsă cu bani”.