APMR: Numărul salariaţilor din industria mobilei a crescut în S1 cu 8,4%
alte articole
Numărul angajaţilor din industria mobilei a crescut în primele şase luni din acest an cu 8,4%, la 52.700, de la 48.600 în aceeaşi perioadă a anului anterior, însă productivitatea muncii s-a diminuat cu 9,3%, a declarat Aurica Sereny.
"Analizând evoluţia personalului angajat în cadrul acestui domeniu în primele şase luni ale anului 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, observăm că firmele care au ca obiect de activitate 'mobila şi părţile acesteia' au majorat numărul angajaţilor cu 8,4%. Ocuparea a 4.100 locuri de muncă noi poate fi interpretată ca efect pozitiv în aceste vremuri grele, când se pierd destule posturi în alte domenii de activitate, dar cu implicaţii negative în privinţa productivităţii muncii, care s-a diminuat cu 9,3%. Acest indicator este influenţat parţial şi de structura producţiei realizate", a precizat pentru Agenţia NewsIn preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny.
Astfel, dacă în 2008, în industria mobilei activau 67.700 de angajaţi, în 2009 numărul a scăzut simţitor, la 53.300 (minus 14.400 locuri de muncă). Scăderea a continuat şi în 2010 (48.900 de angajaţi), înregistrând anul trecut o creştere uşoară (+ 1.400 de noi locuri de muncă), la 50.300.
Grupurile şcolare pregătesc personalul care se recalifică ulterior la locul de muncă
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny, a declarat că tehnologiile de fabricaţie adoptate de operatorii economici din industria mobilei sunt din ce în ce mai performante, ceea ce necesită un sistem de calificare mai ridicat.
"Grupurile şcolare pregătesc personalul care se recalifică ulterior la locul de muncă. Echipamentele şi instalaţiile din dotare necesită personal pregătit corespunzător, operarea acestora fiind computerizată. Sunt şi situaţii în care sunt utilizaţi salariaţi cu o calificare medie(modestă, în special pentru operaţiile de manipulare a materiilor prime, materialelor şi a produselor finite. Pe de altă parte, în industria lemnului lucrează tâmplari cu o înaltă calificare în sculptură, care necesită pregătire profesională corespunzătoare şi mult talent. De asemenea, serviciile pe care le realizează salariaţii de asamblare a produselor la consumator sau de preluare a comenzilor personalizate necesită o calificare superioară asistată de designeri sau arhitecţi. Amenajările interioare sunt din ce în ce mai pretenţioase şi accesoriile care sunt utilizate necesită cunoştinţe în domeniu. Optiunile consumatorilor în dotarea şi amenajarea locuinţelor s-au modificat mult", a precizat Aurica Sereny.
Datele Asocieţiei Producătorilor de Mobilă din România arată că, în 2008, volumul producţiei de mobilă şi părţile acesteia a ajuns la 1,940 miliarde euro, din 2009 scăzând constant. Astfel, în 2009 a fost de 1,847 miliarde euro (-5%), în 2010 de 1,820 miliarde euro (-1,5%), iar în 2011 de 1,780 miliarde euro (-2,2%).