Viitorul presedinte portughez vrea sa promoveze reformele
Lisabona — Portugalia are pentru prima data dupa Revolutia Garoafelor de acum 32 de ani un sef de stat conservator. Viitorul presedinte Anibal Cavaco Silva a promis guvernului de orientare stanga dupa victoria sa clara in alegeri, sprijin imediat fata de cursul reformelor acestuia si a facut apel la intreaga tara, aflata intr-o adanca criza economica, pentru un efort comun.
"Avem in fata noastra un drum lung si dificil", avertiza fostul premier in varsta de 66 de ani. Acum trebuie suflecate manecile. Acesta este interesat in primul rind de dezvoltarea economica si de stabilitatea politica. "Regimul poate conta pe faptul ca voi fi loial, plin de respect, cooperant si util".
Si premierul socialist José Socrates anticipeaza ajutor din partea lui Cavaco Silva pentru a scoate Portugalia din criza. Regimul a introdus reforme, care au dus la greve. Seful statului nu are de fapt imputernicire nemijlocita din partea guvernului, dar exercita o influenta destul de extinsa in politica.
Cavaco Silva a castigat duminica alegerile prezidentiale cu 50,6% din voturi, deja din primul tur de scrutin. Din cei 5 candidati ai stangii, deputatul Manuel Alegre cu un procent de 20,7% obtine cel mai bun rezultat. Fostul presedinte la statului Mário Soares cu 14,3% s-a situat pe locul 3. Dupa el au urmat: Jerónimo Sousa cu 8,6% si Francisco Louça cu 5,3%. Participarea la scrutin a fost de 62,6% din cei cca. 9 milioane de alegatori inregistrati.
Pe timpul guvernarii profesorului de economie conservator intre anii 1985 — 1995, Portugalia s-a bucurat de un avant cu o rata de crestere de 5%. Cavaco Silva, asemenea guvernului, a pledat pentru o integrare mai profunda in UE. Calmarea situatiei politice el o considera o premiza importanta pentru aceast deziderat. In anii trecuti Portugalia a avut 4 premieri diferiti. In acelasi timp dezvoltarea economica a ramas sub media inregistrata in Uniunea Europeana.
Cavaco Silva a depus eforturi inca din 1996 pentru a ocupa functia suprema in stat. Atunci trebuit sa cedeze in fata socialistului Jorge Sampaio, a carui succesiune o preia pe 9 Martie.
Odata cu Revolutia Garoafelor din Aprilie 1974 dictatura militara de cateva decenii din Portugalia a luat sfarsit. Schimbarea armatei a fost sprijinita de mii de locuitori ai capitalei, care i-au primit pe revolutionari cu garoafe rosii.