APADOR-CH îi cere lui Nicuşor Dan să retrimită în Parlament "legea Vexler": Este neclară şi impredictibilă

Nicuşor Dan
Loredana Diacu
19.07.2025

Asociaţia APADOR-CH a anunţat vineri că i-a cerut preşedintelui României, Nicuşor Dan, să trimită în Parlament legea care înăspreşte pedepsele pentru fascism, legionarism, rasism sau xenofobie (legea Vexler), în vederea corectării unor probleme grave de claritate şi previzibilitate. Solicitarea vine în contextul în care joi Curtea Constituţională a decis ca legea nu este neconstituţională, aşa cum reclamase Nicuşor Dan.

După decizia CCR, Nicuşor Dan are două variante: fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. În acest context, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) cere că legea să fie trimisă înapoi la Parlament, pentru reexaminare, ea invocând riscul unor abuzuri de interpretare, în urma cărora criticile aduse puterii sau criticile aduse anumitor politici publice ar putea fi interpretate ca manifestări extremiste, deci sancţionabile penal, cu închisoarea.

"Deşi Curtea Constituţională – instituţie cu o natură prea mult politică şi prea puţin juridică – a respins ieri sesizarea de neconstituţionalitate depusă de Preşedinte, considerăm că Legea privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război rămâne neclară şi impredictibilă, aspect sesizat de altfel şi de Consiliul Legislativ, în avizul dat înainte de adoptarea legii.

APADOR-CH consideră că este incontestabilă nevoia de a combate ideologii care, pe parcursul istoriei, au dus la crime, suferinţe şi catastrofe umanitare, dar, în acelaşi timp este necesar ca acţiunile interzise, mai ales printr-o lege penală, să fie cât mai clar definite, pentru ca destinatarii legii să poată înţelege în mod foarte clar ce le este permis şi ce le este interzis să facă. A înlocui, într-o lege penală, definiţiile juridice cu concepte istorice şi politice, astfel cum, explicit, admite Curtea Constituţională prin decizia din 17 iulie 2025, nu contribuie la claritatea, precizia şi predictibilitatea unei legi.

Riscul unor definiţii ambigue este crearea posibilităţii unor abuzuri de interpretare, în urma cărora criticile aduse puterii sau criticile aduse anumitor politici publice ar putea fi interpretate ca manifestări extremiste, deci sancţionabile penal, cu închisoarea.

De aceea am cerut Preşedintelui retrimiterea legii în Parlament, pentru o reexaminare în acord cu principiile statului de drept şi cu standardele internaţionale privind claritatea normelor penale", transmite APADOR CH.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor