Apa contaminată micşorează longevitatea locuitorilor într-un oraş din sudul Chinei

Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei.
Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei. (China Photos / Getty Images)

Changshou - care înseamnă "viaţă lungă" în limba chineză - era cunoscut pentru longevitatea locuitorilor săi, mulţi ajungând la vârsta de100 de ani sau chiar depăşind această vârstă. Dar autorităţile locale au ignorat plângerile conform cărora mulţi tineri au murit de cancer în ultimii ani, ca urmare a apei potabile contaminate.

De ani de zile, mediul oraşului din provincia Hunan a fost degradat de activităţile miniere ilegale, la fel ca multe alte locuri din China, iar datele oficiale arată că solul este grav poluat cu metale grele.

Mineritul ilegal pentru aur se crede că a început în 1995, iar apa reziduală este de obicei slobozită fără să fie tratată, omorând peştii din reţelele locale de apă.

Aproximativ 20.000 de rezidenţi nu au îndrăznit să bea apă de la robinet în ultimii şapte ani şi au colectat apă din munţi sau au cumpărat apă îmbuteliată la un preţ ridicat.

Un rezident a precizat că foloseşte apa de la robinet numai la toaletă şi pentru rufe, dar nu pentru consumul uman, a raportat Matinalul Xiaoxiang.

Un alt rezident, domnul Wu, a explicat că localnicii trebuie să cheltuie aproximativ 20 de yuani (12,60 dolari) pe zi pentru apa livrată de către oamenii pe triciclete, chiar dacă aceştia nu câştigă prea mult. "Viaţa pentru noi ţăranii este foarte grea", a declarat acesta.

He Junmin, o persoană care livrează apă, a declarat: "Uneori, livrez peste 100 de ulcioare pe zi şi nu mai puţin de 50 sau 60", potrivit relatărilor.

Domnul Wu a adăugat că şi animalele de fermă au nevoie de apă care să nu fie contaminată de otravă. Începând cu anul 2005, multe animale au suferit infecţii la gură sau ulceraţii la piele şi apoi au murit din cauza consumului de apă otrăvită.

Cu toate acestea, oficialul local Liu Bengjun susţine că apa are o calitate bună. Acesta a declarat că aproape jumătate din cei 40.000 de rezidenţi cu robinete instalate îşi colectează sau îşi cumpără apă proprie, dar că apa de la robinet "a fost examinată de către inspectorii judeţeni şi nu există nicio problemă privind calitatea".

Datorită modernizării Chinei au fost poluate multe râuri, dar poluarea apelor subterane în oraşe este extrem de gravă: aproximativ 64% sunt puternic poluate, 33% uşor poluate şi doar 3% sunt considerate curate, potrivit unui raport din 22 februarie al Cotidianului Tineretul Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe