Anularea întâlnirii lui Obama cu Putin este departe de a deveni o problemă pentru preşedintele rus

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

În data de 9 august, preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Sankt Petersburg, la funeraliile antrenorului său de judo, Anatoli Rahlin, pe care-l cunoştea de le vârsta de 11 ani. După ceremonie, Putin a decis, într-o manieră neobişnuită pentru el, să se plimbe pe străzile oraşului natal. În timp ce Putin se plimba, cuprins de tristeţe şi amintindu-şi de anii tinereţii, mass-media şi experţi din lumea întreagă analizau noua înrăutăţire a relaţiilor dintre Rusia şi SUA, comentează corespondenta Foreign Policy la Moscova, Anna Nemţova.

Majoritatea analiştilor ruşi susţin la unison că preşedintele rus nu este foarte îngrijorat de refuzul lui Barack Obama de a desfăşura o vizită la Moscova. Informaţia nici nu a ajuns în topul fluxurilor de ştiri din mass-media ruse. "Cel mai mare auditoriu îl au posturile de televiziune 'Pervîi Kanal' şi 'Rossia', iar conducerea lor a decis să nu le explice ruşilor că gestul lui Obama este, în realitate, o înfrângere a Rusiei", a comentat jurnalistul Serghei Dorenko modesta mediatizare a subiectului.

Adevărul este că pe liderul rus îl preocupă mult mai mult imaginea pe care o are în interiorul ţării sale decât în afara ei. "Obama nu este atât de important precum situaţia internă şi problemele economice ale Rusiei", este de părere Evgheni Gontmaher, membru al consiliului administrativ al "Institutului de dezvoltare contemporană".

Recent, preşedintele american l-a acuzat pe Vladimir Putin de cultivarea "mentalităţii din războiul rece", însă adevărul trist este că în prezent Rusia nu-şi poate permite o asemenea confruntare, subliniază Nemţova în articolul din Foreign Policy şi preluat de Inopressa.ru.

"Modernizarea forţelor noastre militare a eşuat, în condiţiile în care bugetul american pentru apărare echivalează cu întregul buget al Rusiei", este nevoit să constate analistul militar Aleksandr Golţ."'Putin ştie mai bine ca alţii că la Kremlin nu-şi au locul idei privind războiul rece".

La rândul său, şeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Puşkov, a explicat pe contul său de pe Twitter tensiunea din relaţiile celor două ţări prin faptul că 'Rusia este o ţară cu o istorie de peste 1.000 de ani, o istorie a marilor victorii. Subordonarea contravine psihotipului naţional rus şi loveşte direct în inima poporului', a notat Puşkov pe Twitter.

În timp ce Putin se plimba în singurătate pe străzile copilăriei sale, în Rusia şi în lume au avut loc numeroase evenimente, atenţionează corespondenta de la Foreign Policy. Oraşe din Extremul Orient rus au fost inundate, în întreaga Rusie poliţia a arestat sute de imigranţi ilegali, homosexualii au îndemnat la boicotarea Olimpiadei din Soci, în timp ce neonazişti ruşi au urmărit şi torturat gay.

Putin, însă, a 'continuat să se plimbe': el avea nevoie să fie singur, pentru a-şi plânge bunul prieten, conchide jurnalista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe