Antonescu: Se fac paşi foarte importanţi înainte pe calea comunicării cu CE
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat miercuri că odată cu raportul pe MCV "se reintră în normalitate" şi "se fac paşi foarte importanţi înainte pe calea comunicării" cu Uniunea.
"În acest raport, Comisia Europeană şi preşedintele Comisiei Europene reafirmă în mod explicit nişte valori, nişte principii cu care suntem cu toţii categoric de acord. Este în deplină concordanţă cu ceea ce credem noi toţi aici în România - majoritate, opoziţie, Guvern, preşedinte interimar - să reafirmăm principiul deplinei independenţe a Justiţiei în raport cu factorul politic, respectul pentru Constituţie şi constituţionalitatea legilor, inclusiv respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale, limita între jocul politic şi respectarea acestor reguli fundamentale ale democraţiei şi statului de drept. Nu a existat şi nu există niciun fel de divergenţă în această privinţă", a spus Antonescu.
Acesta a explicat că din acest moment "se fac paşi foarte importanţi înainte pe calea comunicării" şi CE începe să înţeleagă "ce se întâmplă sau nu se întâmpla în Romania" iar ţara noastră începe să vadă "criteriile şi exigenţele fireşti, normale ale UE şi Comisiei Europene".
"Ceea ce este însă important în acest moment şi ceea ce salut, şi ceea ce este un lucru îmbucurător cred pentru noi toţi este faptul că se reintră şi din acest punct de vedere în normalitate, se fac paşi foarte importanţi înainte pe calea comunicării, pe calea înţelegerii şi din partea Comisiei Europene a ce se întâmplă sau nu se întâmplă în România, a intenţiilor interlocutorilor politici actuali din România şi, pe partea cealaltă, a înţelegerii de către Guvernul României, de către noi toţi a criteriilor şi a exigenţelor fireşti, normale ale UE şi Comisiei Europene", a mai explicat preşedintele interimar.
Antonescu a ţinut să salute "efortul" făcut de preşedintele CE "de a relua această comunicare normală" cu ţara noastră şi tot odată a salutat "efortul pe care l-a făcut primul-ministru", dând astfel asigurări că "România nu este şi nu va fi izolată".
"În sensul acesta eu salut şi efortul pe care preşedintele Comisiei Europene l-a făcut în mod evident prin raportul pe care l-a prezentat astăzi de a relua această comunicare normală şi salut, de asemenea, efortul pe care l-a făcut primul-ministru al României şi guvernul său în a da consistenţă şi continuitate acestui dialog esenţial. Cert este că trebuie să reafirmăm încă odată împotriva acelor care încearcă să sperie cetăţenii României, România nu este şi nu va fi izolată. România, cu aceste mecanisme de monitorizare în continuare sau fără ele, să sperăm, într-un viitor cât mai apropiat, va fi o ţară din ce în ce mai europeană, va fi o ţară din ce în ce mai conectată la standardele, la exigenţele, la mecanismele europene", a mai spus acesta.
“Aş mai adăuga, încheind acest capitol, că România nu are doar această temă despre care s-a discutat mult în ultimii cinci ani şi despre care discutăm şi astăzi cu prilejul raportului publicat, Mecanismului de Cooperare şi Verificare. România are în fond o problemă mai mare căreia vă trebui să îi dea repede şi bine soluţii cât mai curând şi anume aceea de a face mai puţină figuraţie în UE şi în instituţiile ei şi asta înseamnă pentru guvern, pentru clasa politică, pentru noi toţi, că va trebui cât mai repede posibil să pregătim şi să trimitem spre Bruxelles o armată de oameni competenţi, de experţi autentici, de oameni care să pregătească în România formule, variante, politici pe care să le ducă şi să încerce să le implementeze în instituţiile europene, în comitetele de lucru de la nivelul tuturor instituţiilor din Bruxelles”, a mai explicat el.