Antenele Glonass un sistem rusesc de supraveghere în SUA

Satelit
Satelit (- / AFP / Getty Images)

CIA şi Pentagon se opun creării în Statele Unite ale Americii de "staţii de monitorizare" necesare proiectului Glonass, sistemul rus care îşi propune să rivalizeze cu GPS-ul american. Moscova a fost cea care a cerut Washington-ului permisul de a instala pe teritoriul american "antene" care asigură sateliţilor ce orbitează, acurateţea măsurătorilor din zonă: una dintre aceste staţii a fost deja creată în Brazilia şi altele sunt subiect de negocieri cu guvernele din Spania, Indonezia şi Australia.

Departamentul de Stat, potrivit unui articol New York Times, n-ar fi avut obiecţii la solicitarea primită de la Kremlin în 2012, considerând "inofensiv" sistemul rusesc Glonass şi crede, dealtfel, că acceptarea proiectului de către Washington ar putea contribui la îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova - după furtuna provocată de azilul acordat spionului Edward Snowden de către Rusia.

Dar Pentagonul şi CIA nu sunt de acord, afirmând că acestea nu sunt "antene inofensive”, ci un sistem de supraveghere sofisticat care ar putea, în viitor, să fie folosite de către Moscova pentru a îmbunătăţi calitatea spionajului pe teritoriul Statelor Unite.

Aceste obiecţii au fost preluate de către Mike Rogers, un republican din Alabama şi şef al Comisiei Forţelor Armate, care într-o scrisoare recentă adresată Departamentului de Stat, Pentagonului şi conducerii de la CIA întreabă: "de ce Statele Unite ar trebui să încurajeze dezvoltarea unui sistem în competiţie cu GPS-ul american?”. De fapt, Rusia, China şi Uniunea Europeană sunt angajate în realizarea propriilor alternative la sistemul american GPS, cu scopul de a obţine acţiuni pe o piaţă foarte căutată la nivel mondial.

Dezacordul între Departamentul de Stat, Pentagon şi CIA, referitor la colaborarea cu Glonass, este de aşa natură încât se presupune că va fi chiar preşedintele Barack Obama cel care va decide dacă să accepte sau nu în ţară "antenele" discordiei.