ANM: Temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ploi şi vijelii în intervalul 5-17 iunie

Meteorologii prognozează, în intervalul 5-17 iunie, temperaturi normale pentru luna în curs, însă cele peste 30 de grade Celsius din termometre estimate vor oscila cu perioade scurte de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului în majoritatea zonelor ţării.
(photos.com)
Epoch Times România
05.06.2012

Meteorologii prognozează, în intervalul 5-17 iunie, temperaturi normale pentru luna în curs, însă cele peste 30 de grade Celsius din termometre estimate vor oscila cu perioade scurte de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului în majoritatea zonelor ţării.

Astfel, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), realizate pe baza datelor provenite de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading (Anglia), în Banat, după răcirea vremii survenită în primele zile ale intervalului, valorile termice vor creşte de la o zi la alta până pe 9 iunie, când media temperaturilor maxime va depăşi 30 de grade Celsius, caracterizând o vreme călduroasă. Pe data de 10 iunie se va produce o uşoară răcire, după care temperaturile medii nu vor mai avea variaţii importante şi se vor menţine în jurul normelor climatologice ale perioadei.

La începutul intervalului de prognoză, se vor semnala ploi ce vor avea şi caracter torenţial, apoi în perioada 9-10 iunie şi din nou în jurul datei de 13 iunie. În rest, ploile vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

În Crişana, vremea se va răci în primele două zile ale intervalului de prognoză, după care temperaturile vor creşte treptat până pe 9 iunie, când media temperaturilor maxime va depăşi 30 de grade Celsius. Pe 10 iunie, regimul termic va marca o uşoară scădere, după care valorile de temperatură se vor menţine în limite apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Totodată, vor cădea precipitaţii importante cantitativ pe arii extinse pe 9-10 iunie şi în jurul datei de 13 iunie. În ultimele zile ale perioadei de prognoză, aversele vor fi în general slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Pentru zona Transilvaniei, meteorologii prognozează temperaturi medii în scădere la începutul intervalului. În perioada 8-10 iunie, acestea vor marca o creştere, vremea devenind călduroasă. O uşoară răcire se va produce în 10 şi 11 iunie, după care valorile termice se vor menţine în jurul celor normale pentru a doua decadă a lunii iunie. Aversele însoţite de descărcări electrice vor fi de interes pentru întreaga regiune în zilele de 5 şi 6 iunie şi, ulterior, în intervalul 9-17 iunie, cu o probabilitate mare pentru cantităţi de apă importante în jurul datelor de 10 şi 13 iunie.

În Maramureş, vremea se anunţă călduroasă de la o zi la alta, după data de 6 iunie. Pe 10 iunie temperaturile vor scădea uşor, după care, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine în limite normale pentru a doua decadă a lunii iunie. Aversele însemnate cantitativ şi însoţite de descărcări electrice îşi vor face apariţia în toată regiunea pe 5 iunie şi în intervalul 9-13 iunie. În perioada 14-17 iunie, ploile vor fi trecătoare şi, în general, slabe.

Conform prognozei, în regiunea Moldovei, temperaturile vor marca, după data de 6 iunie, o creştere treptată şi vor ajunge să caracterizeze o vreme călduroasă pe 9 iunie. Din 10 iunie, se va înregistra o uşoară scădere a regimului termic, pentru ca apoi valorile termice să se menţină în limite normale pentru această perioadă până la sfârşitul intervalului de prognoză. Precipitaţiile importante cantitativ, mai ales averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor fi mai frecvente în intervalul 5-6 iunie. Ulterior, după data de 9 iunie, probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte din nou, acestea fiind mai abundente şi mai extinse pe 13 şi 14 iunie.

În Dobrogea, temperaturile medii vor marca o scădere cu aproximativ patru grade Celsius pe data de 6 iunie, pentru ca apoi să crească de la o zi la alta, revenind la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei în jurul datei de 9 iunie. După aceea, mediile termice nu vor mai avea variaţii importante şi se vor menţine apropiate de valorile normale pentru a doua decadă a lunii iunie. Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor, exceptând datele de 6 şi 13 iunie, când se vor semnala aversele mai abundente, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Regimul termic din Muntenia va fi caracterizat printr-o vreme răcoroasă în data de 6 iunie, când media temperaturilor maxime va coborî spre 22 de grade Celsius, după care va marca o creştere treptată, atingând pe 9 iunie valori de peste 30 de grade Celsius. În a doua jumătate a intervalului de prognoză, mediile termice se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei, atât la valorile maxime diurne, cât şi la cele minime nocturne, fără a mai prezenta variaţii importante. Probabilitatea de averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 5-6 iunie şi, din nou, pe 10, respectiv, 13 iunie.

În zona Olteniei, după răcirea mai accentuată a vremii, care se va produce în data de 6 iunie, temperaturile diurne vor creşte treptat, spre valori medii de peste 30 de grade Celsius, caracterizând o vreme călduroasă pe data de 9 iunie. Ulterior, se va produce o uşoară scădere, care va aduce regimul termic la valori normale pentru a doua decadă a lunii iunie, iar apoi temperaturile nu vor mai avea variaţii semnificative până la sfârşitul perioadei de prognoză. În zilele de 5, 10 şi 13 iunie se vor semnala averse, local importante cantitativ şi descărcări electrice, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută.

La munte, specialiştii estimează o scădere accentuată a temperaturilor medii în data de 6 iunie. Acestea vor creşte uşor şi treptat până pe 9 iunie, după care se vor menţine constante şi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea ca precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, să fie mai abundente şi mai extinse ca arie, va fi mai mare pe 5 iunie şi, din nou, în intervalul 9-17 iunie, cu cantităţi de apă mai importante în data de 10 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor