ANI cere din nou Parlamentului revocarea deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru

Ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către parlamentarii Sergiu Andon (PC) şi Florin Costin Pâslaru (PSD), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut din nou luni Parlamentului revocarea din funcţie a celor doi politicieni.
Liviu Şerbănescu
02.07.2012

Ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către parlamentarii Sergiu Andon (PC) şi Florin Costin Pâslaru (PSD), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut din nou luni Parlamentului revocarea din funcţie a celor doi politicieni.

ANI solicită Camerei Deputaţilor, în conformitate cu dispoziţiile art.26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/2010, aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Andon Sergiu şi a lui Pâslaru Florin Costin, deputaţi în Parlamentului României.

ANI mai precizează că, începând cu data de 28 decembrie 2011, Agenţia a solicitat de mai multe ori Camerei Deputaţilor aplicarea conform prevederilor legale a sancţiunilor disciplinare şi respectarea hotărârii judecătoreşti, ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile, în cazul lui Andon Sergiu, a sentinţei civile nr. 2930/13.04.2011, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./01.06.2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Pâslaru Florin Costin.

În conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/2010: "Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune".

De asemenea, conform prevederilor art. 271 din Codul penal, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Prin Raportul privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, remis opiniei publice în iulie 2011, Comisia a recomandat României "să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate”, subliniind că „reacţiile insuficiente ale autorităţilor administrative şi judiciare la constatările şi sesizările ANI subminează eficienţa întregului proces de consolidare a integrităţii administraţiei publice şi limitează rezultatele activităţii ANI", fiind necesară "o reacţie promptă şi cuprinzătoare a autorităţilor administrative şi judiciare pentru a asigura obţinerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privinţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor