Anglia - Cea mai veche federaţie de fotbal din lume sărbătoreşte 150 de ani de existenţă

(JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.10.2013

Federaţia engleză de fotbal (Football Association), cea mai veche din lume, sărbătoreşte 150 de ani de existenţă, momentul urmând să fie marcat sâmbătă printr-un dineu de gală organizat la Londra.

Fondată pe 26 octombrie 1863 de reprezentanţii a 11 cluburi, adunaţi în taverna Freemasons din Londra, FA l-a avut ca prim preşedinte pe Arthur Pember, iar primul meci disputat sub egida sa a avut loc pe 19 decembrie, la Mortlake, între echipele Barnes şi Richmond, încheiat cu un scor alb (0-0).

În 1872, FA organizează prima ediţie a Cupei Angliei, cea mai veche competiţie fotbalistică din lume, la startul căreia s-au prezentat 15 echipe, finala disputându-se între Wanderers şi Royal Engineers, pe 16 martie. În faţa a 2.000 de spectatori, Wanderers a câştigat trofeul pe stadionul The Oval, graţie unicului gol al întâlnirii, marcat de Morton Betts (1-0). În acelaşi an, pe 30 noiembrie, Anglia disputa primul său meci internaţional, împotriva Scoţiei, la Patrick, cele două selecţionate terminând la egalitate, 0-0.

Un alt moment important a avut loc în 1886, când a avut loc la Holborg, prima reuniune a International Footbal Asociation Board (IFAB), garantul legilor jocului de fotbal.

Anglia a devenit membră a Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA) în 1905, disputând primul său meci împotriva unui adversar din afara Marii Britanii pe 6 iunie 1908, când a învins Austria pe teren propriu cu un categoric 6-1.

În 1923 are loc inaugurarea celebrului stadion londonez Wembley, templul fotbalului, care devine arena echipei naţionale şi, totodată, gazda finalelor Cupei Angliei, prima fiind câştigată de Bolton Wanderers cu 2-0 în faţa lui West Ham United, pe 28 aprilie, în acelaşi an. Primul meci internaţional de pe Wembley va avea loc în anul următor, pe 12 aprilie, când Anglia termină la egalitate cu Scoţia (1-1).

În 1930, Anglia refuză invitaţia FIFA de a lua parte la prima ediţie a Cupei Mondiale, desfăşurată în Uruguay, procedând în acelaşi mod şi la ediţiile următoare, din 1934 şi 1938. Abia în 1950, englezii revin la sentimente mai bune şi iau parte, în sfârşit, la un Campionat Mondial, fiind eliminaţi însă în primul tur al turneului final găzduit de Brazilia.

Anul 1966 reprezintă momentul de vârf al fotbalului englez, selecţionata "Three Lions" reuşind să câştige primul şi, deocamdată, singurul titlu mondial din palmaresul său, cu ocazia Cupei Mondiale pe care a găzduit-o şi în finala căreia a învins cu 4-2 după prelungiri selecţionata Germaniei. La Mondialul din Italia (1990), naţionala Angliei a reuşit să atingă semifinalele, acesta fiind cel mai bun rezultat pe care l-a reuşit pe pământ străin.

Anglia a găzduit Campionatul European de fotbal în anul 1996, fiind eliminată în semifinale de Germania, la loviturile de departajare.

În anul 2000, stadionul Wembley este închis pentru a fi reconstruit, iar proiectul, finalizat şapte ani mai târziu, va costa aproximativ 950 milioane euro.

În 2001, la conducerea tehnică a selecţionatei Angliei este numit, în premieră, un selecţioner străin, suedezul Sven-Goran Eriksson, care îl înlocuieşte pe Kevin Keegan.

În 2006, prinţul William este numit preşedinte de onoare al FA, iar în această postură a organizat, anul acesta, primul meci de fotbal în grădinile Palatului Buckingham, în cadrul festivităţilor organizate pentru a marca 150 de la înfiinţarea federaţiei engleze.

Cu un nou preşedinte executiv la conducere, Greg Dyke, numit în luna iulie, Football Association a început să lucreze la refacerea blazonului echipei Angliei, care nu a mai strălucit din 1966, iar o primă oportunitate de care vrea să profite este Cupa Mondială 2014 din Brazilia, unde selecţionata Albionului speră să facă o figură frumoasă sub comanda selecţionerului Roy Hodgson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor