Andrei Marga: Trebuie să ieşim din politica externă partizană

Epoch Times România
07.05.2012

Ministrul desemnat de externe, Andrei Marga, a declarat, luni, la audieri, că este nevoie de ”consens” pentru a ieşi ”din politica externă partizană”.

”Cine concepe, cine promovează, cine execută politica externă în România? S-au adunat nişte neclarităţi”, a precizat Marga , adăugând că în Constituţie sunt prevăzuţi mai mulţi actori care trebuie să facă politica externă. ”Ppreşedintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-şi reciproc competenţele în realizare”, a punctat Marga.

”Avem nevoie de consens, să ieşim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime”, a mai afirmat Andrei Marga.

Ministrul desemnat s-a arătat „alarmat” d faptul că preşedintelei Traian Băsescu a declarat recent că România nu se mai poate aştepta la intrări masive de capital din investiţiile străine în următorii ani.

”Nu cumva s-au irosit prietenii tradiţionali ai României? (...) Nu cumva prea puţini lideri internaţionali vin la Bucureşti? Nu cumva prea puţin liderii noştri sunt prezenţi în afară?”, s-a întrebat retoric Marga.

În opinia sa, prestigiul internaţional ştirbit al României are legătură şi cu deteriorarea cadrului instituţional, evidenţiind asumarea responsabilităţii în Parlament pentru legi organice, ” o practică care nu s-a îmbrăţişat aproape în nicio ţară din Europa în perioada recentă” şi care produce ”reticenţă faţă de reprezentanţii României”.

În ceea ce priveşte relaţiile cu principalii actori de pe scena internaţională, Marga a criticat faptul că liderii chinezi nu au venit în România în ultimul timp şi a remarcat faptul că au fost cazuri de oficiali americani primiţi la Bucureşti de ”secretari de stat cu cămăşi transpirate”.

Andrei Marga a criticat şi ”tăierile nechibzuite” din MAE.

Referitor la personalul MAE din afară, Marga este de părere că trebuie să se revină la ”practica civilizată” a organizării de concursuri, măcar pentru o parte din acesta. ”În ambasade au ajuns oameni de care nu mai era nevoie în altă parte. Ori nu aşa se face diplomaţie şi politică externă (...) A venit timpul ca şi politica externă să intervină un nou fel de a face politica”, a afirmat ministrul desemnat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor