Andrei Marga: Trebuie să facem din politica externă produsul unui consens al forţelor politice

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. (www.mae.ro)
Epoch Times România
21.05.2012

Ministrul de Externe, Andrei Marga, consideră că ar trebui să facem din politica externă produsul "unui consens al forţelor politice", reiterând că România va vorbi pe o singură voce şi precizând că nu au existat semnale venit dinspre mediul extern pe această temă şi că unii ambasadori au spus că este bine că şi în ţara noastră "politica externă capătă o bază mai largă".

 

"Este foarte normal, luând în seamă Constituţia, să spunem că puterea executivă, Guvernul este cel care, aşa cum spune exact Constituţia, realizează politica externă şi internă a ţării. Evident, Guvernul operează pe baza unui program de guvernare aprobat de Parlament. Parlamentului, având sub control, de fapt, întreaga politică şi internă şi externă a ţării. Aceste lucruri sunt recunoscute, nu aş mai adăuga decât că şi aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal", a declarat Marga, la Chicago.

El a subliniat că lucrurile nu sunt atât de tensionate pe cât par, în ceea ce priveşte reprezentarea României în politica externă, dar că sunt anumite aspecte, de altfel, lămurite prin Constituţie.

"Desigur, însă, că în practica politică, în practica administraţiei româneşti din ultimii ani, fiind prim-miniştrii care s-au atenuat singuri sau poate care au fost încurajaţi să fie cât se poate de atenuaţi, preşedintele a preluat multe responsabilităţi care, în mod normal, revin primului ministru. Dar, sigur, aceasta este o treabă care nu ne interesează acum pentru simplul motiv că preşedintele şi-a numit primi-miniştrii şi a lucrat cu ei aşa cum au convenit. Trebuie însă recunoscut că în România este o situaţie de coabitare la această oră: un preşedinte de o anumită culoare politică, un Guvern având în spate o majoritate cu culorile politice pe care dvs le ştiţi. Chiar dacă pare o repetiţie, trebuie să spunem că Constituţia este totuşi destul de limpede în această privinţă. Constituţia prevede trei actori mari ai politicii externe româneşti: Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia. Noi, de fapt, acum încercăm, şi primul ministru are dreptate în această privinţă", a completat ministrul de Externe.

El a ţinut să precizeze că nu este vorba despre vreo competiţie între forţele implicate în elaborarea şi implementarea politicii externe a României, dar că trebuie să ne obişnuim cu o lectură "mai acurată" a Constituţiei şi cu coabitarea.

Întrebat dacă recentele afirmaţii şi controverse cu privire la cine reprezintă România, preşedintele sau premierul, dăunează pe plan extern România, Marga a spus că nu.

"Nimeni nu a semnalat, în vreun fel, că e ceva particular. S-o spunem hotărât, coabitarea nu a fost inventată în România, ea se practică în alte părţi", a spus Marga.

El a mai spus că nu a primit nicio întrebare de la oficialii străini cu privire la controversele respective, menţionând că în discuţiile avute cu ambasadorii la Bucureşti, unii au subliniat că este bine că şi în România "politica externă capătă o bază mai largă".

Marga a arătat că trebuie să facem din politica externă produsul unui "consens al forţelor politice".

"Constituţia spune simplu: Guvernul este cel care realizează politica internă şi externă a României, pe baza programului pe care Parlamentul îl aprobă. Se vede bine că aici politica internă şi externă este pusă în mâna Guvernului. Aceasta nu-l exclude pe preşedinte, eu nu aş privi acest lucru ca o competiţie între instanţe, le-aş privi ca o obligaţie a celor care sunt la guvernare, la Preşedinţie, în Parlament, de a conlucra. Se înţelege că atunci când se semnează un Tratat, preşedintele îl semnează, se înţelege că atunci când e vorba de a lua poziţia, numele României într-o chestiune cardinală a vieţii internaţionale, preşedintele o face. Se înţelege că preşedintele numeşte ambasadorii şi aşa mai departe", a conchis Marga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor