Andrei Marga: Relatarea lui Ponta privind ambasadorii e corectă, nu am semnat pentru cei refuzaţi de comisii

Andrei Marga, ministrul de externe al României (Epoch Times România)
Epoch Times România
05.07.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga a povestit că a refuzat să semneze pentru ambasadorii propuşi în Italia şi Quatar, i-a propus lui Traian Băsescu desemnarea altor persoane şi a susţinut că ceea ce a relatat Victor Ponta despre acest subiect sunt adevărate, deşi nu a acuzat explicit că a fost ameninţat cu suspendarea.

"Subiectul este numirea de ambasadori la Roma şi în Quatar. Eu când am venit la minister, am moştenit o listă transmisă la Parlament şi din această listă – făcută de fostul ministru al afacerilor externe – doi candidaţi n-au reuşit să treacă examenul în faţa comisiilor de politică externă ale Parlamentului României. În situaţia creată, ca ministru de externe, care trebuie să contrasemnez actele, am propus şi Preşedinţiei să recurgem la alţi candidaţi, considerând că un ambasador are puteri depline de reprezentare dacă are şi susţinerea comisiilor Parlamentului. E adevărat că în legislaţia noastră scrie că acest aviz e consultativ, dar totuşi, de ce să nu alegem ambasadori calificaţi, care să aibă şi susţinerea Parlamentului, în locul unor ambasadori care au susţinerea doar a unei instituţii? Preşedinţia a spus că nu acceptă să fie schimbaţi candidaţii şi a trimis actele pentru acreditarea lor. Actele de acreditare sunt actele de numire şi instalare în post", a declarat el la Realitatea TV.

"Actele le-a trimis (Preşedinţia, n.r.) în urmă cu zece sau douăsprezece zile (…) Mi s-a cerut şi mie semnătura şi am spus că eu dacă dau semnătura, o dau pentru că sunt obligat de lege, dar altfel, am şi scris – nu e bine că trimitem ambasadori care nu au şi susţinerea Parlamentului", a adăugat el.

"Pot să spun un lucru: relatarea primului ministru Ponta este corectă. Este completă şi nici nu am ce adăuga la ea. Nu intru în detaliile conlucrării între instituţiile statului, pentru motivul simplu că respect instituţiile statului, dar pot să vă confirm că relatarea domnului premier Ponta este cea corectă şi completă", a mai spus ministrul.

El nu a declarat explicit că a fost ameninţat cu suspendarea din funcţie. "Eu nu intru în detaliile cooperării într-o formă sau alta dintre instituţii. Lăsăm aceasta pentru istorie.Relatarea lui Victor Ponta este cea corectă şi completă", a conchis Marga.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că i-a cerut ministrului de Externe Andrei Marga să trimită la Cotroceni toate documentele solicitate de către preşedinte, pentru numirea noilor ambasadori, inclusiv a celui pentru Roma, întrucât nu doreşte o nouă criză peste cea existent deja.

“Domnul ministru Marga m-a informat că, pe acea problemă cu o serie de ambasadori care au primit vot negativ în comisiile din Parlament, de la Cotroceni i s-a transmis că dacă nu trimite toate documentele va fi suspendat pentru că îşi îndeplineşte îndatoririle. E vorba în special de ambasadorul de la Roma", a declarat Victor Ponta. Primul-ministru a adăugat că preşedintele dorea astfel să provoace o nouă criză. "Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză, avem nevoie de ministrul de Externe şi i-am cerut domnului Marga să procedeze la trimiterea documentelor către preşedinte. Se dorea o nouă criză, dar sper că am atenuat-o", a adăugat Ponta.

Propunerea MAE pentru ca ambasadorul României în Italia, Malta şi San Marino să fie Dana Manuela Constantinescu a primit pe 26 iunie aviz negativ în comisiile reunite de politică externă. La fel s-a întâmplat şi cu cel propus să fie ambasador în Quatar, Valeriu Nistor. Constantinescu nu a ştiut să spună în timpul audierilor cine sunt miniştrii de externe şi de interne ai Italiei dar a ştiut că premierul Mario Monti conduce şi portofoliul economiei şi finanţelor.

Danei Constantinescu i s-a imputat că este un “ambasador politic” şi s-a sugerat că este o apropiată a lui Traian Băsescu “Propunerea mea este una politică, nu aş vrea să vă contrazic. Dar cei care mi-au studiat CV-ul, public, văd că nu am făcut parte niciodată dintr-un partid politic, nici înainte de 1989. Din 1992, am lucrat în cadrul ministerului Transporturilor. Am lucrat cu miniştri şi secretari de stat de toate culorile spectrului politic”, a declarat ea, în cadrul audierilor.

În schimb, au fost avizaţi favorabil un număr cinci ambasadori propuşi de Ministerul de Externe pentru Tailanda, Belgia, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Lituania şi Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor