Ancheta demarată de Concurenţă la Hidroelectrica este o veste bună, susţine Konieczny
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat miercuri că ancheta demarată de Consiliul Concurenţei la Hidroelectrica este o veste bună şi speră ca în timp acest gen de contracte să devină istorie.
"Nu am auzit de această anchetă a Consiliului Concurenţei. Categoric este o veste bună. Cred că este în concordanţă cu ceea ce vrem noi să realizăm. Acest lucru va pune mai multă presiune pe contractele existente pe termen lung pe care Hidroelectrica le are. Sunt mari şanse ca aceste contracte să devină istorie cu ajutorul Guvernului, în urma presiunilor noastre şi ale FMI, ale Consiliului Concurenţei, ale Uniunii Europene şi ale României", a declarat Greg Konieczny.
El a subliniat că toate contractele ar trebui să se bazeze pe preţul pieţei.
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei, a declarat miercuri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Avem un studiu asupra pieţei de electricitate, pe care îl facem de peste un an şi unde ne-am uitat şi la aceste contracte Am declanşat o investigaţie asupra Hidroelectrica şi a celorlalte firme implicate. Suspectăm că e o încălcare a legii. Săptămâna trecută am facut inspecţii la sediul acestor firme", a spus Chiriţoiu.
El a precizat că o investigaţie de acest gen durează.
"Ne uităm dacă aceste contracte nu limitează lichiditatea în piaţă şi dacă există înţelegeri între aceste firme privind preţul energiei", a completat Chiriţoiu.
Şi Comisia Europeană a demarat anul trecut o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor.
Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investiţiilor şi unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010. Începând cu data de 27 septembrie 2010, după numirea oficială, Franklin Templeton a demarat plata dividendelor distribuite pentru anii 2008 şi 2009 către toţi acţionarii înregistraţi şi se concentrează pe listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti la începutul anului 2011.