Ancheta britanică asupra morţii lui Litvinenko amânată din nou

Marina Litvinenko (decembrie 2012), văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko, omorât în condiţii suspecte cu poloniu la Londra în 2006
Marina Litvinenko (decembrie 2012), văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko, omorât în condiţii suspecte cu poloniu la Londra în 2006 (Oli Scarff / Getty Images)

Mult aşteptata anchetă britanică asupra morţii spionului rus Alexander Litvinenko a fost amânată din nou şi nu va începe până în luna octombrie, a declarat joi anchetatorul care supraveghează cazul, conform unui raport Reuters.

Robert Owen, un judecător senior ce acţionează ca şi anchetator, a declarat că principalul suspect al Angliei, Andrei Lugovoy – un fost agent de securitate care acum este membru al Parlamentului rus – a greşit când a refuzat să coopereze cu investigaţia sa.

Litvinenko, 43 de ani, care a primit cetăţenia britanică, a murit după ce o persoană i-a strecurat poloniu 210, un izotop radioactiv rar, în ceaşca sa de ceai la un hotel de lux din Londra în 2006.

În declaraţia sa pe patul morţii, Litvinenko l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa, o acuzaţie pe Rusia a negat-o. Poliţia britanică şi procurorii spun că există dovezi pentru a-i acuza de crimă pe foştii agenţi KGB Lugovoy şi Dimitri Kovtun.

O anchetă, care sub legea britanică trebuie să aibă loc când cineva moarte pe neaşteptate pentru a determina circumstanţele, urma sa înceapă în 1 mai, fiind deja amânată timp de mai mulţi ani.

Dar după ce a auzit că dovezile, incluzând 60 de volume care reprezintă aproximativ 15.000 de pagini de documente din partea Comitetului Investigativ al Rusiei, nu vom fi pregătite la timp, Owen care a declarat că va amâna ancheta sa până în 2 octombrie.

Adresându-se văduvei lui Litvinenko, Marina, el a spus: “Sunt foarte conştient că este o mare dezamăgire pentru dumneavoastră că această problemă va fi amânată pentru alte 5 luni.”

După moartea lui Litvinenko, legăturile dintre Anglia şi Rusia au scăzut la nivelul existent după încheierea Războiului Rece.

Miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit la Londra miercuri, 13 martie, într-un efort recent de a îmbunătăţi legăturile diplomatice, după ce nu s-a făcut nicio menţiune publică privind cazul lui Litvinenko.

O altă audiere înaintea anchetei a avut loc luna trecută şi în cadrul ei Anglia a cerut că materialul legat de decesului lui Litvinenko să fie secretizat datorită intereselor securităţii naţionale.

Acea măsură a declanşat acuzaţii din partea avocatului familiei lui Litvinenko că Anglia, pentru a proteja acordurile comerciale cu Rusia, încearcă să ascundă activitatea sa pentru serviciul de informaţii MI6 precum şi materialele care arată că Moscova s-a aflat în spatele uciderii sale.

Lugovoy, care neagă orice implicare în moartea lui Litvinenko, a declarat marţi că nu mai cooperează cu ancheta, acuzând guvernul britanic de ascundere de dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe