Anatol Ţăranu: Cei care au pierdut la prezidenţiale nu au niciun interes ca următoarele alegeri să vină repede

Anatol Ţăranu, comentator politic
Anatol Ţăranu, comentator politic (Captură Foto)

În contextul în care fracţiunile politice din Parlamentul de la Chişinău declară că îşi doresc declanşarea cât mai rapidă a alegerilor anticipate, în timp ce unele dintre ele vin cu propuneri de candidaţi la funcţia de prim-ministru, analistul politic Anatol Ţăranu a punctat că politicienii de obicei îşi formulează gândurile într-o consonanţă deplină cu ceea ce vor să audă oamenii simpli.

Mai mult decât atât, acesta a menţionat că în Republica Moldova este încă mult de lucrat la capitolul cultura politică, întrucât „din păcate, oamenii noştri nu reacţionează adecvat la promisiunile politicienilor, care nu se îndeplinesc”.

Cât despre decizia socialiştilor împreună cu Dodon de a o propune pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier, Ţăranu consideră că a fost luată cu mult timp în urmă, dar nu cu o zi înainte, cum s-a creat impresia în spaţiul public.

„Eu cred că ei demult sunt de părerea că nu au nevoie de alegeri anticipate cât mai repede. Mai mult, ei chiar ar dori, într-un fel, să păstreze acest Parlament până la termenul lui firesc, pentru încă doi ani. Această dorinţă depinde totalmente de performanţele Maiei Sandu şi a echipei sale. Dacă Maia Sandu nu va performa, atunci Dodon şi echipa lui ar putea să-şi schimbe părerea şi ar putea să accelereze venirea alegerilor anticipate”, a declarat Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Bârna din Ochi” cu Dorin Scobioală.

Cât despre ceea ce ar însemna alegerile anticipate în prezent pentru Republica Moldova, analistul politic a specificat că ar fi o încercare de a acumula o nouă componenţă a propriei fracţiuni în Parlament. Mai mult decât atât, acesta a adăugat că în prezent socialiştii deţin numeric cea mai mare fracţiune, însă au suferit un eşec zdrobitor la alegerile prezidenţiale, iar pe acest fundal nu se fac bătălii pentru a câştiga alegerile parlamentare, fiind nevoie de timp ca să-şi refacă imaginea şifonată din cauza unei înfrângeri.

Este nevoie ca adversarul PSRM, care a obţinut recent victoria, să-şi piardă din imaginea victorioasă, să se confrunte cu probleme pe care nu poate să le rezolve şi să piardă în aşa fel susţinerea electorilor, a comentat Ţăranu. „Cei care au pierdut alegerile nu au niciun interes ca următoarele alegeri să vină repede”.

În context, Anatol Ţăranu a ţinut să explice de ce nu se doreşte declanşarea anticipatelor în Moldova:

„În vara anului 2019, prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, obţine o notă informativă de la şeful SIS, colonel Alexandru Esaulenco unde erau descrise schemele de contrabandă cu ţigări care treceau prin firmele din Transnistria, iar ca aceste firme să menţină acest flux de contrabandă aveau nevoie de licenţe pe care le obţineau de la Chişinău.

Din acel moment, Maia Sandu dă indicaţii organelor respective ale Republicii Moldova să nu mai elibereze licenţe de activitate pentru acele firme transnistrene. Astfel, fluxul de contrabandă cu ţigări a fost oprit. Noi putem doar să presupunem, foarte aproximativ, despre ce sume era vorba, dar sumele care rulează în această afacere cu contrabanda cu ţigări sunt enorme.

Banii din această contrabandă ajungeau nu doar la Tiraspol şi Chişinău, dar şi la Kiev, întrucât contrabanda cu ţigări trece pe teritoriul Ucrainei, dar şi la Moscova, pentru că patronii politici ai Transnistriei, unde erau situate aceste firme, se află la Moscova. Astfel, foarte mulţi oameni, agenţi economici, dar şi politici erau cointeresaţi ca acest sistem să funcţioneze, însă a fost întrerupt de Maia Sandu, lucru pentru care a plătit cu funcţia.

Dar cel mai important e că imediat ce a venit Guvernul Chicu, cineva i-a dat indicaţii să reia fluxul de contrabandă prin Transnistria şi licenţele s-au dus. Este absolut evident că indicaţiile veneau de la ex-preşedintele Dodon. Aceasta este doar o schemă de contrabandă prin care veneau şi vin banii până în ziua de astăzi.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe