Anatol Şalaru: La 3 noiembrie s-a ales între Europa şi evul mediu. Vin parlamentarele şi un Guvern pro-rus ar însemna o catastrofă pentru R. Moldova

Rusia ne vrea carne de tun în războiul ei împotriva Ucrainei, iar Uniunea Europeană - într-o piaţă liberă şi o lume civilizată, a menţionat Şalaru.
Anatol Şalaru (facebook.com / anatol.salaru)
Maria Maevschi
10.11.2024

În contextul în care propagandiştii de la Moscova, precum şi agenţii pro-ruşi de influenţă din Republica Moldova, strigă la unison că alegerile prezidenţiale ar fi fost câştigate „în ţară” de Alexandr Stoianoglo susţinut de socialiştii lui Dodon, Maia Sandu fiind „preşedinta diasporei”, fostul ministrul al Apărării de la Chişinău Anatol Şalaru a punctat că, de fapt, Stoianoglo spera să câştige cu o diferenţă de minimum 10% în Republica Moldova. Dar nu a fost să fie şi „sunt sigur că şi cei care au venit din Transnistria, foarte mulţi dintre ei au votat pentru parcursul european, pentru Maia Sandu”, a adăugat el.

„Cum a fost posibil? Din cauza mai multor factori. În primul rând, mobilizarea fără precedent a Rusiei şi o presiune fantastică a Rusiei asupra procesului electoral, instituţiilor statului din Republica Moldova şi mobilizarea alegătorilor cu cetăţenie moldovenească ce lucrează în Rusia.

Au fost investiţi foarte mulţi bani, multe avioane, i-au transportat în Minsk, în Baku, în Istanbul. În Moldova au fost 131.000 de conturi ale cetăţenilor moldoveni deschise în bănci din Rusia. Au fost cumpărate voturile. Reţeaua lui Şor, care acţionează, activează de mai mulţi ani, nu a fost destructurată”, a declarat Anatol Şalaru pentru Euronews România.

Zeci de mii de oameni, cetăţeni ai Republicii Moldova, au primit salarii din luna mai, fiind vorba de foarte mulţi bani, a menţionat Şalaru, făcând referire la investigaţiile jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă, înregistrările audio şi video ale Ministerului de Interne de la Chişinău şi ale SIS-ului, cu liste de alegători cumpăraţi.

Doar Inspectoratul General de Poliţie a anunţat că în două luni au fost transferaţi, cheltuiţi pentru alegerile din Republica Moldova peste 39 de milioane de dolari, bani care au venit în Transnistria, în Republica Moldova, prin diferite scheme foarte sofisticate, care depăşesc cu mult capacitatea lui Şor şi a lui Dodon, a subliniat fostul ministru al Apărării.

„Există şi votul negativ, nemulţumirea care s-a acumulat faţă de guvernare, faţă de Partidul de guvernământ PAS, deşi Maia Sandu nu are prerogative în ceea ce ţine de control asupra Guvernului. Ea se ocupă de politică externă, de politicile de securitate, comandant suprem.

Suntem o republică semi-parlamentară, dar nemulţumirile cetăţenilor faţă de scumpirea gazului, faţă de anumite scandaluri de corupţie, au trecut şi spre Maia Sandu. Dacă autoritatea pe care o are pe plan extern s-ar fi transpus în voturi, ea trebuia să câştige cu 70% în primul tur”, a adăugat Anatol Şalaru.

În acest context, fostul oficial moldovean a ţinut să specifice că această campanie electorală i-a creat impresia că „Maia Sandu a rămas singură împotriva tuturor”.

„Maia Sandu nu a fost ajutată de partid, fiindcă sunt mulţi oameni în partid care au adus daune de imagine Maiei Sandu şi guvernării. Sunt oameni din Parlament care au făcut declaraţii total deplasate în timpul campaniei electorale şi după, care au dat apă la moară propagandei ruseşti.

Victoria nu este a PAS-ului, este a cetăţenilor Republicii Moldova ca un răspuns la această încercare a Rusiei de a deturna parcursul european. Deci victoria a fost a tuturor cetăţenilor, fiindcă în primul tur Maia Sandu a luat 42%, iar în turul doi a luat 55%, un număr semnificativ mai mare de voturi. Oamenii au înţeles că supărările, frustrările pe care le au unii, nemulţumirile trebuiesc lăsate la parte, fiindcă altfel va câştiga Rusia.

Iar aici alegerile nu au fost despre Maia Sandu sau despre Stoianoglo sau despre Dodon, alegerile au fost despre Europa sau despre lumea rusă şi evul mediu. Rusia vrea să ne transforme în carne de tun în războiul ei împotriva Ucrainei, iar Uniunea Europeană ne vrea în interiorul Uniunii Europene, într-o piaţă liberă, într-o lume civilizată cu drepturile minorităţilor”, a punctat Şalaru.

Deşi, odată cu victoria Maiei Sandu, au crescut şi şansele PAS-ului la parlamentarele din 2025, dar, a subliniat Şalaru, „nu sunt 100%, fiindcă astăzi PAS-ul are în sondajul 25%”.

„În guvern sunt oameni foarte controversaţi, lumea nu va vota PAS-ul, fiindcă sunt foarte nemulţumiţi de politicile PAS-ului, de politicile promovate de guvern şi foarte mulţi prieteni pe care îi cunosc şi au votat Maia Sandu şi au votat PAS-ul data trecută, acum au zis că nu vor mai vota PAS-ul.

Eu sper să se trezească la realitate şi să caute soluţii pentru a câştiga alegerile parlamentare, care sunt mult, mult mai importante decât ce s-a întâmplat la prezidenţiale. Parlamentul este organul suprem legislativ din Republica Moldova, care va lua deciziile care vor conduce şi activitatea preşedintelui şi a guvernului. Şi Parlamentul va crea guvernul, iar un Guvern pro-rus înseamnă o catastrofă pentru Republica Moldova”, consideră fostul ministru al Apărării.

Totodată, Anatol Şalaru a punctat că Republica Moldova nu va avea nicio şansă pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, dacă în Parlament va ajunge o majoritate fidelă Kremlinului.

„Dimpotrivă, se va întâmpla ce şi s-a întâmplat şi în Georgia. Există riscurile să fie anulat regimul liberalizat de vize, acordul de asociere şi toate facilităţile”, a menţionat Şalaru.

El i-a sugerat preşedintei Maia Sandu să cheme la dialog unioniştii din Republica Moldova, întrucât „unioniştii sunt 35-40%. Nu sunt reprezentaţi de un partid. Acum nu există. Dar nu s-a dus un dialog cu unioniştii. Nici Iohannis nu a venit cu un mesaj către unionişti. Unii dintre ei nu au votat. Maia Sandu trebuie să invite unionişti pe listele PAS-ului. Oamenii aceştia, unioniştii de Republica Moldova, trebuie să aibă reprezentanţi în Parlament”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor