ANAF nu a permis MAI accesul la bazele de date proprii pentru combaterea evaziunii, spune Ungureanu

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu. (www.gov.ro)
Epoch Times România
18.04.2012

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu a reproşat miercuri fostei conduceri a ANAF că nu a colaborat cu alte instituţii ale statului, în acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, dând ca exemplu faptul că Agenţia nu a permis MAI să aibă acces la bazele de date proprii pentru informaţii specifice.

„La nivelul comunicării şi al colaborării interinstituţionale, ANAF – ca primă instituţie responsabilă în combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, noi credem că nu a acţionat unitar împreună cu celelalte instituţii ale statului”, a spus primul ministru, în cadrul comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale, prezentând analiza făcută cu privire la activitatea Agenţiei. Şeful Executivului a dat ca exemplu faptul că ANAF nu a permis MAI să aibă acces la bazele de date proprii pentru informaţii care ar fi putut ajuta în combaterea evaziunii fiscale.

„Am constatat deficienţe în cooperarea cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, căruia nu i s-a permis accesul la bazele de date proprii cu informaţii specifice. Am dreptate, domnule ministru sau nu?”, i s-a adresat premierul Ungureanu ministrului Berca. „Aveţi dreptate”, a răspuns ministrul de Interne.

De asemenea, Ungureanu a arătat că, până acum, „cooperarea instituţională s-a rezumat doar la rezolvarea punctuală a solicitărilor venite din partea organelor de Poliţiei sau a unităţilor de Parchet”. Întrebată dacă are dreptate, şi Procurorul General Laura Codruţa Kovesi a răspuns afirmativ.

În context, primul ministru a cerut reanalizarea modului de acţiune, „astfel încât comunicarea să fie rapidă, directă şi orientată spre obţinerea de rezultate calitative”. Printre rezultatele calitative, şeful Executivului a amintit „destructurarea grupărilor infracţionale, recuperarea rapidă a prejudiciilor şi utilizarea eficientă a resurselor, în raport cu rezultatele obţinute”.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convocat miercuri după amiază comitetul pentru combaterea evaziunii fiscale. La şedinţă participă preşedintele ANAF Şerban Pop, ministrul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi, ministrul de Interne Gabriel Berca, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, dar şi Dragoş George Bogdan, Mihai Bratan, Dan Constantin Tudorache, Ion Grosu, Nicoleta Noldea, Viorel Comăniţă, Mihai Vătăşoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor