Ungureanu: Şerban Pop este noul şef al Fiscului

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marţi, 17 Aprilie 2012, decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, informează un comunicat al Guvernului.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu. (www.gov.ro)
Gina Zaragiu
18.04.2012

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marţi, 17 Aprilie 2012, decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, informează un comunicat al Guvernului.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Termenul acordat de premierul Ungureanu şefului ANAF în combaterea evaziunii fiscale, pentru a aduna la buget două miliarde de euro, a expirat astăzi.

Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală după ce s-a constatat, în urma unei analize efectuate la nivelul aparatului de lucru al prim-ministrului, că din partea ANAF nu a fost înregistrată o colectare eficientă a veniturilor, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"A fost o analiză la nivelul aparatului de lucru al prim-ministrului, în intervalul celor 60 de zile. În urma analizei, s-a constatat că nu a fost o colectare eficientă", a mai spus acesta.

Blejnar a fost numit însă la conducerea Direcţiei de Control al Marilor Averi, structură care se va înfiinţa în curând.

Tot astăzi, Primul-ministru a semnat decizia de numire a lui Şerban Pop în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Deciziile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Şerban Pop a ocupat postul de vicepreşedinte ANAF în perioada în care Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu şi a fost schimbat prin decizia premierului Emil Boc, în ianuarie 2009.

Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, are 38 de ani şi este partener la cabinetul de avocatură Pop, Savin&Asociaţii.

În perioada februarie 2008 - ianuarie 2009 ca vicepreşedinte al ANAF, s-a ocupat de activităţile de control financiar şi fiscal, în acelaşi timp fiind membru în Consiliul de Administraţie CEC Bank şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a acţionarilor Imprimeriei Naţionale şi Loteriei Române.

Între 2001 şi 2004, Pop a coordonat Direcţia Generală Juridică, ANAF, Direcţia Generală de Resurse Umane ca director în cabinetul ministrului Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu. Totodată, Pop a fost membru al Romtelecom, CA CEC, Imprimeria Naţională şi Cosmorom.

Din 2000 până în 2001, acesta a fost consilier personal al secretarului de stat din cadrul MFP.

Conform Ministrului Finanţelor, Bogdan Dragoi, ANAF va trece printr-o amplă reorganizare, mai profundă decât în Bulgaria, care va cumprinde atât optimizarea numărului de administraţii fiscale, cât şi întreg sistemul IT, pe baza unei evaluări a Băncii Mondiale, care va propune şi măsurile, şi că reorganizarea ANAF la nivel naţional şi îmbunătăţirea relaţiei contribuabil-administraţia financiară vor avea ca efect creşterea cu "câteva procente" a veniturilor bugetare pe termen mediu.

În structura ANAF, pe lângă administrarea proprie, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor