Ana Guţu: ”A fost un exerciţiu electoral util”

”Era de aşteptat că va fi turul doi, a fost un exerciţiu electoral util, pentru prima dată discursul politic unionist a fost promovat cu o deosebită pregnanţă, căpătând de unul singur aspectul unei doctrine”, a declarat Ana Guţu, preşedintele Partidului unionist Dreapta pentru Epoch Times.
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta (Captură Foto / privesc.eu)

”Celelalte opţiuni politice s-au confundat între discursul anti-oligarhic şi cel populist. Este interesant că primul tur de scrutin nu a conţinut practic deloc un discurs cu delimitare geopolitică clară – spre vest sau spre est. În acelaşi timp, retragerea lui Năstase şi Lupu din cursă nu a însemnat neapărat cumularea voturilor lor în favoarea Maiei Sandu, chiar dacă liderii au declarat public acest lucru. Cu siguranţă, mai multe voturi ale suporterilor celor doi au plecat către Dodon şi Ciubaşenco”, a mai spus candidata la prezidenţiale.

În opinia ei, ”repartizarea voturilor arată foarte clar o posibilă victorie detaşată a celor două partide pro-ruse – PSRM şi Partidul Nostru, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Cu siguranţă, la următorul scrutin parlamentar din 2018, o posibilă revenire a forţelor pro-ruse în parlament cu o majoritate confortabilă trebuie luată în calcul”.

Întrebată de motivul pentru care s-a înregistrat o participare redusă la vot, iar tinerii nu s-au mobilizat în număr mare, Ana Guţu a răspuns că ”există o mare decepţie în rândul tinerilor, dar şi al părinţilor lor. Furtul miliardului, punerea pe umerii cetăţenilor a acestei datorii fraude bancare, ii ţine acasă pe mulţi cetăţeni în ziua votului. Din păcate, exponenţii puterii au discreditat la maximum instituţia partidului politic. La 7 aprilie 2009 tinerii au ieşit să protesteze împotriva comuniştilor. Acel elan va fi greu de refăcut. Tinerii pleacă masiv din Republica Moldova. Ei nu-şi leagă speranţa unui viitor de acest stat. Rămân bătrânii, tinerii săraci material şi cu duhul”.

Referitor la rezultatul obţinut de unionişti, liderul partidului Dreapta a susţinut că ”în aceste condiţii nici discursul unionist uneori nu mai prinde. Unioniştii au preferat în acest tur de scrutin să voteze util. Au economisit un vot, ghidaţi fiind ce campania conform căreia Dodon trecea din primul tur. A fost o campanie inteligentă, lansată de anturajul Maiei Sandu. Moldovenii mereu au avut fobii. De data aceasta s-a declanşat fobia faţă de o posibilă victorie a lui Dodon din primul tur. Mai există şi explicaţia pe care am dedus-o din discuţii cu mulţi intectuali, care spun: Da, şi eu sunt unionist, dar acum nu e momentul. Asistăm la o atitudine defetistă, cauzată şi de marile decepţii provocate de Roşca, Ghimpu până în prezent. Ghimpu este exponentul puterii, este asociat cu oligarhia, eu am dispărut din spaţiul public, iar fără media unionistă, fără apariţii sistematice la TV, cetăţenii nu te cunosc”.

”Turul doi va fi unul în exclusivitate geopolitic. Va fi o mobilizare mare ca de obicei, vor ieşi la vot tinerii, diaspora. Cu siguranţă, Maia Sandu va câştiga aceste prezidenţiale. Ce va urma după, rămâne de văzut. Fiindcă discursul viitoarei preşedinte pro-europene trebuie să fie unul foarte echilibrat, să combine vectorul pro-european şi pro-românesc cu cel anti-corupţional, fără a forţa uşa unui scrutin parlamentar anticipat, aşa cum şi-au dorit protestatarii”, a concluzionat Ana Guţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe