AMPOSDRU întârzie plata burselor doctoranzilor

Epoch Times România
28.07.2011

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) din cadrul Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului întârzie cu plata burselor doctorale, susţin reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior.

În unele cazuri întârzierea plăţilor făcute către universităţi pentru bursele doctorale este de 8 până la 11 luni.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Ion Gheorghe Roşca, a declarat miercuri pentru AGERPRES că întârzierile pentru bursele doctoranzilor ajung şi la 11 luni.

"ASE a deschis o linie de credit pentru a plăti bursele doctoranzilor. Dobânda aferentă va fi suportată de către ASE din fondurile proprii. Este o mare întârziere inexplicabilă cu plata banilor pentru burse către universităţi", a spus rectorul.

La rândul său, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, susţine că instituţia de învăţământ superior pe care o conduce nu a primit rambursări pentru plata burselor de aproximativ 8- 9 luni.

"Am întrerupt bursele. Am avut discuţii cu organismul intermediar care aparţine de MECTS. Într-o discuţie pe care am avut-o în această săptămână am primit promisiuni că rambursările se vor rezolva, dar vom sta mai rău cu prefinanţările. Din păcate majoritatea doctoranzilor rămân fără bani. Noi am mai încercat să îi susţinem în măsura în care am putut, dar acum banii din resursele proprii s-au terminat", a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat că pentru o perioadă bursele au fost susţinute din resursele proprii ale UPB pentru a nu lăsa doctoranzii fără bani. "Am susţinut bursele din resurse proprii cu speranţa că atunci când vin rambursările putem să echilibrăm bugetul dar acum nici acest lucru nu îl mai putem face", a afirmat rectorul.

Potrivit conducătorului de doctorate Mihaela Miroiu de la SNSPA, cu aceeaşi problemă se confruntă şi această instituţie de învăţământ superior. "Banii pentru bursele doctorale au întârziat mereu deşi doctoranzilor li se cere să respecte clauzele din contract. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior verifică dacă mai sunt resurse din fonduri proprii pentru a se face plăţile. Probabil ca soluţie se va apela la o linie de credit", a spus Miroiu.

Doctoranzii admişi la studii universitare de doctorat cu frecvenţă beneficiază de o bursă lunară de 1.850 lei (şi 3.500 lei pentru perioada de 7 luni de stagiu în străinătate), finanţată prin Fondul Social European şi Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din proiectul "Burse doctorale în sprijinul cercetării: Competitivitate, calitate, cooperare în Spaţiul European al Învăţământului Superior - BDCCC", pentru toată perioada de desfăşurare a doctoratului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor