Amenzi cu 4,5% mai mari faţă de 2011, şoferilor care nu echipează autoturismele pentru iarnă

(JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)
Ana Petrescu
15.10.2012

Poliţia rutieră va aplica şoferilor, care vor fi surprinşi circulând pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă, amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul precedent, relatează B1 TV.

Pe data de 1 noiembrie 2011 a intrat în vigoare legislaţia referitoare la cauciucurile de iarnă, care prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9 până la 20 de puncte amendă şi de reţinerea certificatului de înmatriculare.

Anul acesta, amenda pentu lipsa anvelopelor corespunzătoare sezonului rece este între 630 şi 1.400 de lei, comparativ cu 2011, când amenda era între 603 şi 1.340 de lei. Motivul acestei majorări este creşterea salariului minim pe economie de la 670 la 700 de lei.

Autorităţile au menţionat că nu există o dată de la care ar trebui montate pe maşini cauciucurile de iarnă. Totuşi, folosirea acestora este obligatorie în cazul circulaţiei pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de luna din calendar.

"Este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei. Nu există o data fixă de la care noi suntem obligaţi să montăm caiucicurile. Încă de săptămâna trecută s-au înregistrat temperaturi scăzute şi polei în judeţe din nordul ţării, cum ar fi Harghita. Acolo s-au înregistrat accidente din cauza poleiului. Când eşti surprins de poliţie pe un carosabil cu gheaţă sau polei rişti să fii amendat cu 9-20 de puncte amendă de până la 1.400 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare”, a afirmat agentul Augustin Căpâlnaş, de la Poliţia Rutieră.

De asemenea, reprezentantul Poliţiei Rutiere a precizat că numărul accidentelor de circulaţie şi al numărului de persoane decedate este în scădere, comparativ cu 2011.

“În zonele unde sunt probleme , poliţia va face controale. Din 2009 s-a înregistrat o scădere în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie. Până anul trecut aveam 7.257 de accidente, acum avem 7.143 de accidente. Şi evoluţia persoanelor care au decedat s-a schimbat, până anul trecut aveam 1.548 de persoane decedate, acum avem 1.510”, a completat Căpâlnaş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor