Amenda pentru depăşirea vitezei nu mai poate fi contestată în instanţă în anumite cazuri

În Monitorul Oficial se publică azi o decizie a Curţii Supreme, conform căreia amenda pentru depăşirea vitezei dată de poliţiştii de la rutieră în urma informaţiilor comunicate prin radio de către un operator radar este legală şi nu mai poate fi contestată.
Agent de la Poliţia Rutieră
Agent de la Poliţia Rutieră (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Decizia pronunţată de un complet al Curţii Supreme în data de 30 ianuarie 2016, conform căreia un poliţist rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul, se publică azi în Monitorul Oficial.

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.109 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.180 şi art.181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art.15 şi art.21 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier", conform hotărârii ÎCCJ.

Decizia vine ca urmare a unui dosar deschis în 2014, în care avocatul reclamantului susţinea că un poliţist care nu a văzut înregistrarea de pe radar, nu poate întocmi procesul verbal de constatare şi oferi sancţiuni.

Acest caz se numără printre cele mai des întâlnite în instanţă, şoferii contestând amenda dată de un organ de poliţie, altul decât operatorul radar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne