Amendă masivă pentru o firmă din Sectorul 1 prinsă că a depozitat neregulamentar 1 tonă de deşeuri medicale periculoase

Deşeuri medicale periculoase depozitate neregulamentar (Facebook/GardaNationaladeMediu)
Andrei Popescu
15.08.2024

Comisarii Gărzii de Mediu au dat o amendă de 300.000 de lei unei firme din Sectorul 1 al Capitalei unde a fost găsită, în urmă cu o săptămână, aproximativ o tonă de deşeuri medicale periculoase - seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură.

“Controlul realizat de comisarii Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu în data de 07.08.2024, la punctul de lucru din Bucureşti al SC STERILECO SRL nu a rămas fără urmări. La data respectivă, spuneam că echipa de control a găsit, în curtea societăţii, aproximativ 1 tonă de deşeuri medicale periculoase (deşeuri infecţioase, deşeuri lichide şi solide care au intrat în contact cu sânge sau alte fluide biologice, respectiv seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură etc.).

O parte din ele se aflau în saci de culoare galbenă inscripţionaţi cu pericol biologic. Ca urmare a celor constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 278/2013, art. 8 alin (1) şi a fost notificată Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea suspendării Autorizaţiei Integrate de Mediu”, se arată într-un comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu.

Totodată, comisarii au impus conducerii societăţii să respecte în totalitate prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu şi să procedeze la investigarea calităţii factorilor de mediu (apă, aer sol) posibil afectaţi de depozitarea deşeurilor periculoase în afara spaţiilor autorizate, prin determinări efectuate de laboratoare specializate.

În cazul în care determinările pun în evidenţă depăşiri ale valorilor limită admisibile, societatea va fi obligată să asigure măsuri de remediere cu termen de prelevare a probelor.

Mai mult, comisarii au depus o sesizare penală, iar poliţiştii au început cercetări în acest caz:

“Având în vedere faptul că deşeurile medicale periculoase erau depozitate şi păstrate în afara spaţiilor autorizate pe platforma societăţii (în aer liber), şi nu în spaţiul de depozitare temporară, sau în spaţii de depozitare amenajate pe platforma betonată (parţial acoperită), în ambalaje intacte şi închise, iar deşeurile infecţioase provenite din activitatea unităţilor sanitare nu au fost plasate direct în camera de ardere a incineratorului, fără a mai fi amestecate cu alte categorii de deşeuri şi fără a fi manipulate direct, aşa cum prevede Autorizaţia Integrată de Mediu, echipa de control din cadrul GNM-CMB a întocmit sesizare penală, fiind întrunite condiţiile unei posibile infracţiuni, conform prevederilor OUG 92/2021 art 66, alin (1), lit g). În consecinţă, reprezentanţii Secţiei 5 Poliţie au solicitat, prin 112, o echipă de intervenţie din cadrul Poliţiei Române-SEASP care a sosit la faţa locului pentru efectuarea primelor cercetări”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor