Ambasadorul Rusiei: Anumite cercuri de la Bucureşti se comportă ca acel catolic, care a vrut să fie un catolic mai bun decât Papa

Marcat de scandaluri, precum cel privind donaţia de 100 de euro pentru „Cuminţenia Pământului”, şi filmuleţul în care Ambasada Federaţiei Ruse susţinea că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul URSS a fost catalogat de Valery Kuzmin drept unul în care anumite cercuri de la Bucureşti au vrut să fie mai catolice decât Papa.
Valerii Kuzmin (timpul.md)
Ana Ion
09.02.2018

Diplomaţia rusă a continuat, anul trecut, "în mod consecvent activitatea de restabilire a relaţiilor pragmatice reciproc avantajoase cu România" pe diferite domenii însă în sfera politică şi diplomatică s-au constatat rezultate modeste, a susţinut vineri, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

Astfel, ambasadorul Federaţiei Ruse a ţinut să remarce faptul că aeronavei vicepremierului rus Dmitri Rogozin i s-a refuzat, în luna iulie 2017, survolarea României şi a opinat că "anumite cercuri de la Bucureşti se comportă ca acel catolic, care a vrut să fie un catolic mai bun decât Papa de la Roma însuşi - încercând să complice stabilirea unor canale de dialog, chiar şi în pofida cunoscutei decizii a summit-ului NATO de la Varşovia cu privire la necesitatea acestui dialog".

Kuzmin a mai precizat că sancţiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană nu se aplică în ceea ce priveşte tranzitul şi a evidenţiat că aeronava lui Rogozin trecuse deasupra Ungariei şi Poloniei.

Totodată, ambasadorul rus a declarat că speră ca relaţiile România-Rusia să se îmbunătăţească, în contextul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019 şi pe fondul promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru anii 2020/2021.

Nu în ultimul rând, Kuzmin a adus în discuţie şi tema reînhumării soldaţilor români care au murit în Rusia, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că partea rusă oferă tot sprijinul posibil în activitatea părţii române pentru reînhumarea ostaşilor săi care au căzut victimele "aventurii militare criminale pe teritoriul URSS ale dictatorului Ion Antonescu în alianţă cu Hitler."

"Dorinţa constructivă reciprocă în domeniul acesta a fost confirmată în cadrul şedinţei comisiei interguvernamentale care a avut loc toamna trecută la Bucureşti", a susţinut Kuzmin.

Referitor la înhumarea soldaţilor români, reamintim că în toamna anului trecut în România a izbucnit un scandal uriaş după ce în presă a apărut informaţia că osemintele a sute de militari militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost îngropate în cutii din carton şi nu în sicrie, într-un cimitir din Rusia. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a trimis Corpul de Control să verifice modul în care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat ceremonia.

Ulterior, Ambasada Rusiei preciza printr-un comunicat:

"Astăzi, 29 septembrie, este programată cea de-a doua ceremonie de reînhumare a rămăşiţelor ostaşilor români în localitatea Rossoshka. În desfăşurarea activităţii de comemorare de pe teritoriul Federaţiei Ruse, partea rusă a acordat şi va acorda în continuare părţii române asistenţa tehnică necesară.

Totodată, poporul rus nu poate uita faptul că soldaţii români au venit pe teritoriul rus împreună cu cotropitorii nazişti ai Germaniei fasciste în calitate de agresori şi ocupanţi, ale căror fapte criminale sunt atestate de multiple documente şi de martori oculari. De aceea, încercările părţii române de a-i prezenta în calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusă complet nepotrivite. Reieşim din inadmisibilitatea încercărilor de a justifica, şi mai mult, de a eroiza criminalii de război, de a-i pune pe acelaşi panou pe învingătorii care au deschis Europei drumul către libertate şi democraţie şi pe cei care încercau să înrobească întreaga lume, bazându-se pe ideologia împotriva umanităţii a superiorităţii rasiale.

Din considerente umanitare şi ghidându-ne după prevederile acordului interguvernamental ruso-român sus-menţionat, ceremonia planificată a avea loc în Rossoshka este privită în Rusia ca un act suveran al părţii române, care se bazează pe dreptul general acceptat în practica contemporană internaţionala de a amenaja locurile de înmormântare ale compatrioţilor săi, reieşind din respectul faţă de sentimentele rudelor lor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor