Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga: Câţi români vor veni anul viitor în Marea Britanie?

Atunci când politicienii unui partid cunoscut pentru sloganurile sale xenofobe insistă asupra faptului că 29 de milioane de români şi bulgari vor invada ţărmurile britanice, nu pot decât să zâmbesc, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol publicat în ediţia electronică a The Daily Telegraph.
Epoch Times România
17.12.2013

Atunci când politicienii unui partid cunoscut pentru sloganurile sale xenofobe insistă asupra faptului că 29 de milioane de români şi bulgari vor invada ţărmurile britanice, nu pot decât să zâmbesc, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol publicat în ediţia electronică a The Daily Telegraph.

Think-tank-ul american The Democracy Institute prognozează că 385.000 de persoane vor emigra din România şi Bulgaria în Marea Britanie în următorii cinci ani. Cum această cifră provine dintr-o metodă secretă de evaluare, nimeni nu o poate contesta, dar, din nou, îmi este permis un zâmbet, scrie diplomatul român, amintind totodată că grupul anti-imigraţie Migration Watch avansat cifra de 50.000 de persoane pe an.

Pe de altă parte, un sondaj comandat de BBC Newsnight sugerează că mai puţin de 1% dintre românii adulţi şi-ar putea căuta de lucru în Marea Britanie. În plus, sondajul relevă că este mai probabil ca aceştia să deţină o diplomă universitară şi să aibă vârsta între 25 şi 44 de ani. Un alt studiu, aminteşte Jinga, realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic din Bucureşti, a conchis că 0,56% dintre români sunt interesaţi să găsească locuri de muncă în Marea Britanie. În ambele evaluări, numărul total este de 15.000-20.000 de persoane. În cele din urmă, aminteşte ambasadorul, un raport comandat de guvernul britanic în 2010 estimează că 8.000 de români vor ajunge în Marea Britanie în 2014. Or, de la o cifră de 8.000 de persoane la una de 385.000 este un uriaş câmp deschis speculaţiilor, exploatat de către tabloide şi UKIP, subliniază diplomatul român.

De asemenea, aminteşte Jinga, 14 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene trăiesc în prezent într-o altă ţară a UE. Un sondaj de opinie a constatat că imigraţia este o problemă mai mare în Marea Britanie decât oriunde în altă parte şi că britanicii supraestimează extrem de mult numărul de străini din ţară - estimând în medie că imigranţii reprezintă 31% din populaţie faţă de o cifră reală este de 12%.

Cu toate acestea, în mod surprinzător, nicio altă populaţie din UE nu migrează mai mult decât britanicii, scrie Jinga. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2011, 4,7 milioane de britanici trăiesc în afara ţării lor şi aproape jumătate dintre aceştia s-au stabilit în alt stat UE. Există mii de britanici care lucrează în România. Dacă cereţi dreptul de a căuta de lucru într-o altă ţară, trebuie să puteţi face acelaşi lucru în ţara voastră. Aşa este corect, scrie Jinga.

Potrivit ambasadorului român, este legitim să ne întrebăm cine are dreptul să primească ajutoare sociale în Marea Britanie. Din februarie 2013, peste 5,5 milioane de persoane au pretins ajutoare sociale, însă dintre acestea se estimează că doar 7% nu sunt cetăţeni ai Regatului Unit. Cea mai mare parte a solicitanţilor de ajutoare străini provin din Asia şi Orientul Mijlociu (32%), Africa ( 24%) şi doar 3% sunt cetăţeni UE. România, subliniază Jinga, nu este nici măcar în topul primelor 20 de naţiuni care solicită ajutoare sociale în Marea Britanie

Este în interesul tuturor ţărilor europene să lupte împotriva abuzurilor la care sunt supuse sistemele de asistenţă socială, iar România sprijină pe deplin măsurile legale împotriva celor care încalcă legea. Dar acest lucru nu trebuie să afecteze principiul liberei circulaţii a persoanelor. Cei mai mulţi români care au venit in Marea Britanie au făcut acest lucru pentru a lucra, nu pentru a pretinde ajutoare sociale, subliniază diplomatul român.

'Noi pledăm în favoarea oamenilor cinstiţi, care muncesc din greu, plătesc impozite şi contribuie la societate. Deci, cât de mulţi români vor veni în Marea Britanie în 2014?' 'Cel mai probabil', scrie Jinga, 'vor fi mai puţini decât în anii precedenţi. Nu pentru că Marea Britanie este neatractivă. De fapt, Marea Britanie este o destinaţie tentantă pentru oricine vrea să înveţe istoria civilizaţiei moderne sau să înţeleagă tendinţele viitorului'.

'Cu toate acestea, la şapte ani după deschiderea graniţelor, românii care au vrut să emigreze au făcut deja acest lucru, iar comunitatea românească din Marea Britanie este semnificativ mai mică decât cea din alte state UE, cum ar fi Spania, Italia, Franţa sau Germania. Românii au în prezent altă destinaţie interesantă: propria lor ţară. Economia românească înregistrează cea mai mare rată de creştere din Europa, iar şomajul este scăzut, astfel încât tot mai mulţi români se întorc acasă', explică Jinga.

Recent, şefii de la Mark&Spencer, Domino şi Ocado s-au plâns că le este 'din ce în ce mai greu să angajeze personal', iar unul dintre ei a recunoscut că 'am putea umple 1.000 de locuri de muncă în Marea Britanie mâine, dacă am putea face rost de candidaţii care să să aplice pentru ele'. 'În cazul în care discreditarea românilor va continua', avertizează ambasadorul român, 'nu aş exclude ca penurii similare să apară şi în domeniile serviciilor financiare, IT, cercetării sau medical'.

Potrivit unui studiu al Centrului pentru Cercetări Economice şi de Afaceri, controalele mai stricte în materie de imigrare ar duce la o pierdere de 2 % din PIB-ul Marii Britanii până în 2050, echivalentul a 60 de miliarde de lire sterline. De asemenea, Oficiul National de Statistică estimează că Marea Britanie va avea nevoie de peste şapte milioane de imigranţi în următorii 50 ani pentru a-şi menţine datoria scăzută, aminteşte diplomatul, adăugând că aşteaptă concluziile raportului Balance of Competences despre libertatea de circulaţie, amânat până în luna ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor