Ambasadorul Marii Britanii: Parlamentarii români să respecte cele mai înalte standarde de integritate

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a scris, pe blogul său, că parlamentarii români ar trebui să arate că respectă cele mai înalte standarde de integritate.
Parlamentul României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.09.2012

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a scris, pe blogul său, că parlamentarii români ar trebui să arate că respectă cele mai înalte standarde de integritate. "Altfel, reputaţia Parlamentului are de suferit, precum şi calitatea democraţiei", atrage atenţia Harris. El mai spune că actualul Parlament al României, precum şi cel care va urma după alegerile parlamentare din decembrie trebuie să facă progrese în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie.

"Orice campanie împotriva corupţiei trebuie să beneficieze de sprijinul clar al clasei politice conducătoare", este de părere Harris.

El a mai spus că parlamentarii din întreaga Europa sunt monitorizaţi de instituţii publice, presă şi propriului electorat, iar România are Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) care aplică noi standarde în viaţa publică.

"În această lună, un mandat de parlamentar a fost revocat pe considerente de incompatibilitate, aplicând o decizie a ANI. În Marea Britanie, Westminster (Parlamentul de la Londra - n.r.) a introdus reforme succesive pentru a răspunde scandalurilor referitoare la mită din anii '90 sau celor privind cheltuielile publice ale parlamentarilor din 2009. Mai mulţi parlamentari au fost excluşi sau suspendaţi din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor. Acum avem un comisar parlamentar pentru integritate însărcinat cu aplicarea codului etic al membrilor Casei Comunelor", evidenţiază Harris.

Aceste subiecte au fost discutate săptămâna trecută, atunci când a venit la Bucureşti o delegaţie parlamentară britanică.

Harris a mai scris pe blogul său ca un puternic instrument al credibilităţii parlamentarilor este reprezentat în Marea Britanie de un site de pe Internet prin care pot fi foarte uşor urmărite declaraţiile, voturile şi prezenţa parlamentarilor, descris de lordul Gould ca fiind "cel mai mare catalizator al schimbării politice din ţară".

Infractori condamnaţi, în Parlament

Harris a mai avut mesaje pentru parlamentarii români. În luna iulie, după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ambasadorul Marii Britanii a spus că i se pare "extraordinar că în Parlamentul României sunt infractori condamnaţi". La acel moment, el a spus că ar trebui făcută curăţenie internă în Parlament.

"Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curăţenie internă. Este extraordinar că infractori condamnaţi sunt încă parlamentari", a scris Harris.

El a mai comentat că în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijorări privind criza politică recentă din România, fiind considerate ca binevenite acţiunile premierului Victor Ponta de a răspunde acestor îngrijorări.

Harris a mai apreciat că o abordare coerentă a tuturor instituţiilor implicate, din domeniile juridic, executiv şi legislativ este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiţiei.

"Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizează perspectiva mai largă şi progresele pe care România le-a făcut de când a aderat la UE în urmă cu cinci ani. Câteva puncte merită menţionate în mod deosebit. În primul rând, faptul că paşi hotărâţi sunt făcuţi pentru a-i urmări şi condamna pe cei vinovaţi de corupţie. Comisia Europeană are dreptate să sublinieze performanţa procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realizări de la aderarea României». În al doilea rând, dacă în rapoartele precedente Comisia era îngrijorată de amânările proceselor din instanţe, de data aceasta ICCJ este remarcată pe bună dreptate pentru că bunele practici şi eficienţa gestionării proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii şi-a jucat şi el rolul în apărarea independenţei sistemului judiciar de fiecare dată când aceasta a fost ameninţată", a scris ambasadorul Harris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor