Ambasadorul Italiei: Roma nu agreează condiţionarea aderării României la Schengen de raportul MCV
Guvernul italian nu agreează condiţionarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor MCV, a declarat vineri ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, în cadrul unei întrevederi cu ministrul justiţiei, Mona Pivniceru.
Aflat la final de mandat, ambasadorul Mario Cospito a ţinut să mulţumească „pentru excelenta colaborare cu Ministerul Justiţiei şi a apreciat că aceasta trebuie să continue şi pe parcursul mandatului succesorul său”.
”Italia este un susţinător al României atât în context MCV, cât şi în procesul de aderare la spaţiul Schengen. Guvernul italian nu agreează condiţionarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor MCV”, a precizat diplomatul, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.
Ambasadorul a apreciat progresele înregistrate în procesul de reformă a sistemului judiciar şi, în special, adoptarea celor patru coduri şi şi-a manifestat convingerea că intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă va duce la celerizarea judecării cauzelor, în special în materie comercială, fapt ce va atrage investitori străini în România.
„Este important atât pentru România cât şi pentru UE ca Bucureştiul să ia măsuri durabile în reforma justiţiei, aşa cum a convenit cu CE, a precizat joi Ambasada Olandei la Bucureşti, subliniind că Haga va lua o decizie privind aderarea la Schengen pe baza rezultatului raportului MCV.
„Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi (benchmarks), incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie (n.r. - privind aderarea la Schengen) înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie”, subliniază misiunea diplomatică.