Ambasadorul Germaniei: MCV trebuie menţinut
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat, marţi, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie menţinut, chiar dacă înţelege argumentele României privind ridicarea lui.
Ambasadorul a evocat valorile comune pe care le împărtăşesc Germania, România şi SUA, precum libertatea, democraţia şi drepturile omului, dar a subliniat că UE şi SUA au "abordări diferite" privind combaterea anumitor fenomene, unul dintre acestea fiind MCV, instituit în 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, pentru că ţara noastră "avea anumite slăbiciuni în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei care puteau preveni o aplicare corectă a legislaţiei UE". prin urmare, Comisia Europeană "a instituit acest mecanism pentru ajuta România să licideze aceste probleme de rămânere în urmă şi pentru a putea verifica progresul pe baza anumitor standarde stabilite în acest scop", a afirmat ambasadorul Germaniei, la o conferinţă privind reforma sistemului juridic, organizată la Bucureşti de Departamentul american de Stat şi de Centrul Marshall.
"Vocile care cer abolirea mecanismului devin tot mai puternice în România. Deşi am o anumită înţelegere pentru argumentele cu care se vine că România nu trebuie supusă" unei astfel de proceduri, "cred totuşi că mecanismul trebuie să rămână la locul lui, meritele lui sunt mult mai mari, decât inconvenientele. El stabilizează eforturile pentru reformă şi fără îndoială este foarte util în mâinile celor care cer reforma", a subliniat Andreas von Mettenheim.
Ambasadorul a făcut referite şi la un nou instrument de monitorizare a corupţiei în UE care urmează să fie instituit, "un mecanism de raportare şi evaluare periodică a tuturor statelor membre în ceea priveşte lupta împotriva corupţiei".