Ambasadorul american: Chinezii au dezvoltat tehnologia 5G cu scopul de a spiona. Aduc riscuri pentru SUA, România şi lumea liberă
alte articole
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a lansat, marţi, un nou atac la adresa “companiilor chineze comuniste”, menţionând Huawei, ZTE şi Nuctech, pe care le-a acuzat că au dezvoltat tehnologia 5G şi alte sisteme pentru a spiona şi că, din acest motiv, reprezintă un pericol pentru Statele Unite, Europa, România şi restul lumii libere.
“Este o zi istorică pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România. Nu s-ar fi întâmplat asta fără implicarea preşedinţilor Donald Trump şi Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, prin viziunile lor în ceea ce priveşte colaborarea în sectorul nuclear civil, pentru securitatea ambelor noastre naţiuni. Vreau să mulţumesc în special premierului Orban pentru curajul de a întrerupe acordul privind proiectul Cernavodă cu CGN, o companie chineză comunistă coruptă, cunoscută pentru practicile sale corupte în întreaga lume.
Companiile chineze comuniste nu le respectă [statul de drept şi drepturile omului – n.r.]. Practicile frauduloase ale companiilor chineze comuniste, precum Huawei, Nuctech şi ZTE, nu vor fi tolerate. Ele aduc riscuri pentru SUA, România, Europa şi pentru întreaga lume liberă. Chinezii au dezvoltat tehnologia 5G, precum şi celelalte sisteme, cu scopul de a spiona şi de a obţine informaţii despre ţările noastre şi despre fiecare dintre noi. Doar tehnologiile curate pot asigura securitatea naţiunilor şi a fiecăruia dintre noi”, a precizat ambasadorul, citat de Agerpres, în timpul unei vizite la centrala nucleară de la Cernavodă, alături de preşedintele Eximbank US, Kimberly Reed.
De asemenea, Zuckerman a ţinut să sublinieze că vizita în România a preşedintelui Eximbank US arată angajamentul Statelor Unite pentru continuarea proiectulului de la Cernavodă.
“Odată cu suportul financiar de 7 miliarde de dolari pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1, drumul României către o energie curată a fost pavat, contribuind la creşterea securităţii energetice a României şi la prosperitatea ţării. Finanţarea Exim va asigura securitatea energetică a României pentru următoarele decenii”, a afirmat ambasadorul.
Totodată, Zuckerman a susţinut că România nu trebuie să tolereze persecutarea de către guvernul comunist chinez a poporului său şi a minorităţilor, adăugând că lagărele de muncă şi de reeducare nu îşi au locul în lumea de astăzi şi “toţi ar trebui să spunem nu” acestora.
Întrebat dacă transferul de putere din SUA şi România ar putea produce întârzieri în proiectul nuclear, ambasadorul a respins un asemenea scenariu.
“Nu cred că transferul de putere reprezintă un risc în acest sens. În America este paşnic. Simplul fapt că sunt doar întrebări legale ce s-a întâmplat cu voturile nu înseamnă că nu e paşnic. La fel aici, impresia noastră este ca o să fie un transfer de putere paşnic şi o să fie o coaliţie formată care reprezintă ceea ce au vrut să facă oamenii din România. Singurul lucru trist este că au ieşit doar 30-32% din oameni să voteze, care e cel mai mic număr în ultimii 30 de ani. Din ce înţeleg, o să fie o coaliţie care va continua să guverneze ţara în timp paşnic şi niciun fel de transfer de putere n-o să schimbe avansurile făcute în acest domeniu”, a explicat Adrian Zuckerman.
În plus, ambasadorul l-a felicitat pe premierul demisionar Ludovic Orban pentru refuzul acestuia de a colabora cu statul comunist chinez, inclusiv în cazul implementării tehnologiei 5G.
“Prim-ministrul Orban a avut curajul să spună 'Nu' infrastructurii 5G comuniste chineze şi altor companii chineze comuniste care ar pune în pericol securitatea României. Premierul Orban a decis că nu este loc în România pentru companii chineze comuniste, care ameninţă securitatea naţională”, a continuat Zuckerman.
Reamintim că, pe data de 1 decembrie, ambasadorul a afirmat că, în România liberă şi democratică, “corporaţiile şi entităţile corupte din China comunistă, precum Huawei, ZTE nu îşi au locul”.
“Prim-ministrul Orban a declarat că 'în ceea ce priveşte reţelele 5G (...), China nu ne poate fi partener. (...) Vom alege o companie care nu aduce niciun fel de ameninţare la adresa securităţii naţionale sau altor domenii'. Ţări din întreaga Europa au urmat modelul de conducere al prim-ministrului Orban în vederea protejării reţelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere şi au risc ridicat, precum Huawei şi ZTE. Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi programul 'Clean Network' şi Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică şi a reţelelor 5G pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat”, a argumentat Zuckerman la acea vreme.