“Am speranţa că votul meu va face diferenţa”

Bucureşteni după exprimarea votului în seara zilei de 10 iunie, 2012
Bucureşteni după exprimarea votului în seara zilei de 10 iunie, 2012 (Lidia Melinte / Epoch Times România)
Epoch Times Romania
11.06.2012

Schimbare sau continuitate au fost opţiunile celor care au votat ieri.

Încrezători sau circumspecţi, cu speranţe mai multe sau mai puţine, peste 40% de bucureşteni au ieşit duminică, să-şi exprime preferinţele electorale pentru Primăria capitalei şi primăriile de sector.

Peste 280.000 de cetăţeni au candidat pentru aproape 45.000 de funcţii de aleşi locali la scrutinul de duminică.

Au fost aleşi 3.187 de primari din 14.139 de candidaţi la nivelul întregii ţări, inclusiv primarul general al Capitalei, 41 de preşedinţi de consilii judeţene din 368 de candidaţi, 1.338 de consilieri judeţeni din 15.635 de candidaţi şi 40.311 consilieri locali din 255.276 candidaţi.

Alegerile locale în România au fost desfăşurate pentru prima oară într-un singur tur. După o campanie lipsită de miză în multe localităţi unde câştigătorul părea cunoscut dinainte prezenţa la vot a rămas modestă, fiind însă mai ridicată cu 7 procente faţă de alegerile locale din 2008.

Conform Biroului Electoral Central până la ora 21.00, la închiderea urnelor, au votat în alegerile locale 56,39% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale la nivelul întregii ţări. În mediul urban au votat 49,88% din electorat, în timp ce în mediul rural au votat 65,30%.

În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 44,96%.

„Cu ce gânduri aţi venit să votaţi?” şi „Credeţi că votul dvs va face o diferenţă?” au fost principalele întrebări adresate de către reporterii Epoch Times România câtorva bucureşteni la o secţie de votare din sectorul 1 al Capitalei.

R: „Aveţi încredere că ceva se va schimba?”

„Nu în acest moment, nu cu USL-ul, nu. A răspuns Rodica, inginer.

Nici Monica Avram, inginer, nu are o speranţă prea mare în schimbare:

„Speranţă am, însă nu cred totuşi. Adică, la Primar cam ştiu cine va ieşi şi nu-mi convine. Va ieşi tot domnul Chiliman, care pentru noi, cei cu case nu a făcut nimic. A făcut numai pentru cei de la bloc- şi anume reabilitarea- că acolo stau mulţi, se adună voturile. În rest nu a făcut nimic pentru sector”.

„Am venit să votez ca să avem o primărie cât se poate de bine pregătită, să ne asigure un oraş frumos, un oraş modern, un oraş în care copiii noştri să se bucure mai departe”, a răspuns Ruxandra Robescu, pensionar.

R: Va place Bucureştiul la ora actuală?

Ruxandra Robescu: „Se poate mai bine, se poate mult mai bine.”

R: Şi credeţi că votul dvs din seara asta va face o diferenţa?

R.R : Sperăm, sigur că da, trebuie să fie mai bine.

Pentru Vlad Dumitrescu, economist, votul din 10 iunie a fost un experiment: „Am făcut un mic experiment. Am încercat să votăm pe cineva care nu era pe listă până acum. Să vedem dacă are vreun efect.”

R: „Şi credeţi că votul dvs din seara asta va face o diferenţă?”

V.D: „Întotdeauna, votul întotdeauna face diferenţa, de asta suntem aici. Am crezut că putem face o mică schimbare, aşa că am venit.”

Dragoş Roşca, mecanic auto nu crede că votul său poate face diferenţa, dar are speranţe de bine.

Adina Sârbu, care lucrează în publicitate, spune că e prima oară când are pe cine vota: „E prima oară când puteam să votez ceva de pe listă. Şi am venit. Măcar atât.”

“Pentru tânăra generaţie. Am speranţa că votul meu va face diferenţa”, a declarat Delia Zavadescu, economist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor