Alt fugar la orizont: Condamnat la peste 8 ani de puşcărie, Zlotea pleacă din ţară şi acuză "o înscenare"

Marian Zlotea
 
Marian Zlotea   (Youtube - screenshot)

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea - condamnat definitiv, miercuri, la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie - a anunţat la câteva ore de la pronunţarea sentinţei că este „nevinovat” şi că, „ştiind de această înscenare de sentinţă” ce urma „să mi se pregătească”, a părăsit România şi a cerut „statut de refugiat politic în altă ţară”.

„Sunt nevinovat iar aceasta este o sentinţă nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunţuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpaţi arestaţi care, ulterior denunţurilor, au fost eliberaţi. Toată povestea s-a creionat în jurul acţiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electorală din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupţie şi trafic de influenţă fără nicio probă în acest sens. Instanţa de fond a Tribunalului Bucureşti a dispus în ceea ce mă priveşte o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pe care bineînţeles că am considerat-o nedreaptă şi am atacat-o”, a scris fostul europarlamentar, pe pagina sa de Facebook.

Fugarul susţine că „instanţa de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunţării încadrarea în trafic de influenţă fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părţile implicate”.

„Consider că această sentinţă este nedreaptă şi este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL. În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toţi liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat şi cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus ţara cu ajutorul instituţiilor de forţă care acum s-au pus în slujba noii puteri”, adaugă fostul europarlamentar.

Faptele ce i se impută lui Zlotea au fost comise de acuzat pe când acesta îndeplinea funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dar fugarul susţine că îşi va căuta dreptatea la CEDO „cu probele şi dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăţia”.

„Voi ataca acesta decizie la ÎCCJ, la CEDO, la toate instituţiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăţia. Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Plătesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în faţa deţinătorilor puterii absolute. Ultimele alegeri parlamentare şi tot ce s-a întâmplat cu acestea sunt dovada clară că democraţia a fost confiscată în această ţară. În 4 decembrie 2020 am fost ameninţat că dacă nu voi renunţa la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat şi am plecat din ţară şi nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfăşuram în calitate de preşedinte al ATRNU! În acest moment, ştiind de această înscenare de sentinţă care urma să mi se pregătească am părăsit România şi, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă ţară. Cu probele şi dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăţia, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, anunţă Marian Zlotea.

Reamintim că fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fost condamnat, miercuri, la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, potrivit unei decizii definitive a Curţii de Apel.

Totodată, judecătorii au dispus „confiscarea sumei de 263.000 lei de la inculpatul Zlotea Marian” şi menţinerea măsurii sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa din 5.02.2015 asupra imobilului inculpatului situat în (date), până la concurenţa sumei de 263.000 lei.

Zlotea va mai fi obligat, alături de alţi inculpaţi în dosar, „la plata a câte 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”. Precizăm că Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA, împreună cu 14 foşti subalterni de-ai săi din ANSVSA, fiind acuzat, printre altele, că îi obliga pe inspectorii din Bucureşti să cotizeze lunar la PDL cu câte 3.000 de lei pentru a-şi păstra locul de muncă.