Soţia lui Navalnîi face un pas înainte: Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt şi vă chem să vă alăturaţi

Iulia Navalnaia, soţia lui Alexei Navalnîi (Captură ecran)
Maria Maevschi
20.02.2024

„Eu voi continua cauza lui Alexei Navalnîi”, a declarat Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse şi critic dur al lui Putin, care a fost anunţat mort de către autorităţile de la Moscova, săptămâna trecută, într-o închisoare din Arctica.

„Voi continua să lupt pentru ţara noastră şi fac apel să vă alăturaţi, să împărtăşiţi cu mine nu doar suferinţa şi durerea infinită, care ne-a cuprins şi nu ne lasă. Mă adresez vouă prin cuvintele lui Alexei, în care cred cu tărie.

Nu este ruşinos să faci puţin, este ruşinos să nu faci nimic. Este ruşinos să te laşi intimidat. Noi trebuie să folosim orice ocazie pentru a lupta împotriva războiului, împotriva corupţiei, împotriva nedreptăţii.

Menţionând că în locul ei, acest video ar fi trebuit să fie înregistrat de soţul ei, Iulia Navalnaia a punctat că „acest om a fost ucis de Vladimir Putin”.

„În urmă cu 3 zile, Vladimir Putin mi-a ucis soţul, pe Alexei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Putin mi-a luat tot ce aveam mai scump, pe cel mai apropiat şi iubit om. Mai mult decât atât, Putin v-a lipsit pe voi de Navalnîi.

Undeva într-o colonie din nordul îndepărtat, după Cercul Polar, într-o iarnă veşnică, Putin l-a ucis nu doar pe omul Alexei Navalnîi, ci împreună cu el a vrut să ne omoare şi speranţele, libertatea noastră, viitorul nostru”, a declarat văduva lui Navalnîi.

Aceasta şi-a motivat decizia prin faptul că în toţi aceşti ani, deşi nu s-a implicat în politică şi nici nu intenţiona, a fost mereu alături de soţul ei.

„Alegeri, mitinguri, arest la domiciliu, percheziţii, reţineri, închisori, otrăvirea, din nou mitinguri, reţineri şi din nou închisoare. În toţi aceşti ani am fost alături de Alexei, am fost fericită să îi fiu aproape şi să îl susţin, dar astăzi vreau să fiu alături de voi, pentru că nu aţi pierdut mai puţin decât am pierdut eu”, a menţionat Iulia Navalnaia.

Totodată, soţia celui mai mare critic al lui Putin, a ţinut să specifice că Alexei Navalnîi a murit în închisoare după trei ani de chinuri şi de tortură, întrucât el nu era un simplu deţinut, astfel că nu era tratat la fel ca ceilalţi.

„El era torturat, era ţinut în carceră, într-o cutie din beton. Vă rog doar să vă imaginaţi. Această cameră are 6 sau 7 metri pătraţi. În ea nu este nimic decât un taburet, un lavoar, o gaură în podea pe post de toaletă şi un pat prins de perete ca să nu te poţi întinde pe el, o cană, o carte - una, şi o periuţă de dinţi. În rest, nu avea nimic. Sute de zile.

A fost batjocorit, a fost rupt de lume, nu îi dădeau nici măcar pix şi o foaie pentru o scrisoare adresată mie sau copiilor noştri. A fost ţinut înfometat, trei ani de foame. El nu doar că nu renunţa, el ne susţinea în continuu - ne încuraja, râdea, glumea, ne inspira. În nicio fracţiune de secundă nu se îndoia de scopul pentru care lupta şi motivul pentru care suferea”, a explicat Iulia Navalnaia.

Numindu-l pe liderul de la Kremlin un laş pentru că i-a ucis soţul, Iulia Navalnaia a ţinut să puncteze că Putin nu a avut niciodată curajul să-l înfrunte direct pe Alexei Navalnîi, şi nici măcar să-i pronunţe numele.

La fel de ruşinos şi cu laşitate ei îi ascund acum corpul neînsufleţit, nici măcar mamei sale nu îl dau şi mint în mod jalnic aşteptând să dispară urmele încă unui Noviciok de la Putin, a mai menţionat soţia lui Alexei Navalnîi.

„Ştim exact de ce Putin l-a ucis pe Alexei cu trei zile în urmă. Vă vom spune despre asta în curând. Vom afla neapărat cine anume şi cum a comis această crimă. Le vom spune pe nume şi vă vom arăta feţele acestora. Dar cel mai important lucru pe care îl putem face pentru Alexei şi pentru noi înşine este să continuăm să luptăm. Să ne adunăm toţi împreună într-un pumn strâns şi să lovim acest regim smintit, pe Putin, pe prietenii lui, pe bandiţii cu epoleţi, bucătari şi criminali, care au schilodit ţara noastră.

Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine, jumătate din inima şi sufletul meu. Dar mi-a mai rămas cealaltă jumătate, care îmi spune că nu am dreptul să renunţ. Jertfa inimaginabilă pe care el a făcut-o, poate să nu mai fie în zadar. Luptaţi şi nu renunţaţi! Eu nu mă tem, nici voi să nu vă temeţi!”, a conchis Iulia Navalnaia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor