Alexandru Bologa, judoka nevăzător care a câştigat bronzul la Rio: „Vreau să ajut persoanele care sunt în aceeaşi situaţie ca mine”

Judoka Alexandru Bologa, clujeanul care a adus României a doua medalie la Jocurile Paralimpice de la Rio a rămas nevăzător la şapte ani şi este convins de faptul că, cu optimism, ambiţie şi lucruri făcute din inimă se poate trece peste orice greutate în viaţă.
Judoka Alexandru Bologa, nevăzător, a cucerit prima medalie pentru delegaţia României la Jocurile  Paralimpice de la Rio de Janeiro, bronz la categoria 60 kg.
Judoka Alexandru Bologa, nevăzător, a cucerit prima medalie pentru delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, bronz la categoria 60 kg. (globalsports.ro)

Student la două facultăţi, Alexandru Bologa practică judoul de şase ani, fiind antrenat de Geanina Andreica şi Tamas Gergely, la Centrul Olimpic Naţional de la Cluj-Napoca.

Absolvent al Liceului Special pentru Deficienţii de Vedere Cluj-Napoca, a ales să se înscrie la - Psihopedagogie Specială şi la Kinetoterapie - din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj pentru că vrea să fie de folos şi altor nevăzători.

"Admiterile au fost dificile, dar am muncit şi am reuşit. Am ales aceste facultăţi deoarece, fiind nevăzător m-am gândit că o să pot să ajut persoanele care sunt în aceeaşi situaţie cu mine, mult mai mult decât o persoană care nu are această deficienţă. După finalizarea studiilor îmi doresc să profesez în domeniile pe care le studiez acum. Vreau să ştiu că am realizat ceva după anii de studii“, a declarat el într-un interviu.

„Cu toate că ai o dizabilitate poţi să faci ceva în viaţă"

Alexandru a avut probleme de mic. De la 7 ani a rămas nevăzător complet. A făcut o operaţie în Belgia, care însă nu a reuşit şi a trebuit să facă faţă acestei situaţii pentru că, spune el „cu toate că ai o dizabilitate poţi să faci ceva în viaţă".

„Mulţi tineri de vârsta mea, care au diferite dizabilităţi aleg să se izoleze de cei din jur. Sfatul meu pentru ei este să socializeze cât mai mult, să participle la activităţi. Omul este o fiinţă socială, cu asta se hrăneşte. Ieşiţi, cunoaşteţi oameni, lăsaţi calculatoarele, telefoanele, faceţi mişcare. Apreciaţi viaţa de zi cu zi! Vă sfătuiesc să vedeţi în tot ceea ce faceţi şi în tot ce vi se întâmplă ceva bun”, spune el.

Alexandru este pasionat de sport de mic. Când, în clasa a VI-a s-a făcut o selecţie pentru un program judo pentru nevăzători, a lăsat înotul şi a începutul antrenamentele la club. A fost selectat dintr-un număr considerabil de elevi.

Alexandru se antrenează împreună cu Lotul Feminin de Judo, la Cluj. Practic acest sport din clasa a 6-a, când a renunţat la înot pentru judo. A participat la numeroase concursuri naţionale, europene şi mondiale. A obţinut medalia de argint de la Europenele de Juniori din 2013, din Eger-Ungaria. A participat la Cupa Mondială de Seniori din Germania, Frankfurt, la mondialele din Colorado, în 2014.

„Anul acesta am fost la Seul şi urmează să particip la Europenele de Seniori la Lisabona, Portugalia. Noi suntem mereu ocupaţi, participăm la numeroase competiţii, de unde ne străduim să aducem medalii şi premii", a mai spus ambiţiosul judoka.

Alexandru Bologa a sosit recent în ţară, după încheierea Jocurilor Paralimpice de la Rio, aducând cu el cea de-a doua medalie câştigată de România.

El a participat la categoria 60 de kilograme, a trecut de coreanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la JO de la Beijing şi medaliat cu bronz la JO de la Londra.

În semifinale, sportivul român a fost învins de niponul Hirose Makoto, iar pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges (Uruguay), pe care l-a învins după 19 secunde prin procedeul Okuri-eri-jime.

Medalia de bronz câştigată la Paralimpiada îi va aduce un premiu de 15.000 de euro.