Alertă de tsunami pentru Noua Zeelandă, în urma unui cutremur cu magnitudine 7,3
Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs sâmbătă dimineaţă (ora locală) la adâncimea de 16 de kilometri în apropiere de insulele Kermadec, iar Centrul pentru avertizare de tsunami din Pacific a emis o avertizare de tsunami pentru Noua Zeelandă, relatează presa locală.
Centrul naţional pentru administrarea crizelor din Noua Zeelandă a fost activat după producerea cutremurului. Seismul, care a avut loc sâmbătă, la ora locală 6.57 (vineri, 20.57, ora României), a zgudit puternic insula Raoul. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 230 de kilometri est de această insulă şi la 310 kilometri est de insula Macauley, potrivit GeoNet.
Potrivit institutului american de monitorizare geofizică USGS, seismul a avut o magnitudine de moment de 7,6 şi s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 180 de kilometri est de insula Raul din arhipelagul Kermadec.
Specialiştii au avertizat că este posibil un tsunami, iar apărarea civilă i-a sfătuit pe oamenii din zonele litorale ale să stea departe de plaje şi de apă, să nu se plimbe în zonele respective, să asculte radioul şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale.
Insula Raoul este cea mai mare şi cea mai la nord situată din arhipelagul Kermadec, aflându-se la circa 1.100 kilometri nord-est de Insula de Nord a Noii Zeelande.
Potrivit Centrului pentru avertizare de tsunami din Pacific, nivelul mării indică faptul că a fost generat un tsunami, iar acesta ar putea fi distructiv în zonele de coastă din apropierea epicentrului. Pentru zonele respective, dacă nu se produce un val seismic major în decurs de două ore de la timpul estimat de sosire, atunci autorităţile locale pot spune că pericolul a trecut. Pericolul pentru ambarcaţiuni şi stucturile de coastă poate continua însă timp de câteva ore, din cauza schimbărilor continue ale nivelului mării şi a curenţilor rapizi.
Pentru alte zone de coastă din Pacific nu există o ameninţare de tsunami, deşi în unele regiuni s-ar putea produce modificări non-distructive de mică amploare, variaţiile nivelului mării putând dura câteva ore.
La 6 iulie, un alt cutremur cu magnitudine 7,6, potrivit USGS, s-a produs în largul insulelor Kermadec, la o adâncime de până în 20 de kilometri.
Oraşul Christchurch, al doilea ca mărime din Noua Zeelandă, situat pe coasta de est a Insulei de Sud, a fost zguduit anul acesta, în februarie, de un puternic cutremur, cu magnitudine de moment de 6,3, urmat de numeroase replici. Peste 180 de oameni şi-au pierdut viaţa.