Alertă de sănătate. SUA va testa anumiţi călători pentru depistarea unei boli mortale ce provoacă hemoragie oculară

(Captură ecran)
Redacţia
10.10.2024

Unii călători care intră în Statele Unite vor fi testaţi pentru o boală mortală asemănătoare cu Ebola, în contextul unei epidemii fără precedent în Africa de Est, potrivit The Daily Mail.

Începând de săptămâna viitoare, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va testa persoanele care au fost în Rwanda în ultimele 21 de zile pentru depistarea virusului Marburg, ce provoacă o infecţie letală care ucide aproape nouă din zece bolnavi.

Pasagerii care vin din ţara afectată de această boală vor fi redirecţionaţi către Chicago O'Hâre, JFK din New York sau Washington Dulles din Virginia, unde vor fi testaţi pentru depistarea virusului mortal.

CDC a detaşat trei cercetători pentru a investiga epidemia din Rwanda, care s-a soldat până în prezent cu peste 10 decese şi 46 de infecţii.

Marburg are o rată de mortalitate de până la 90%, iar în prezent nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru tratarea infecţiei cauzate de acest virus.

Statele Unite au trimis, de asemenea, sute de vaccinuri experimentale şi produse terapeutice pentru a ajuta la rezolvarea crizei.

Americanii sunt îndemnaţi să nu călătorească în Rwanda decât dacă acest lucru este esenţial, o avertizare de călătorie de „nivel 2” fiind acum în vigoare pentru ţara din estul Africii.

Simptome ale infecţiei provocate de virusul Marburg

Atât Marburg, cât şi Ebola provoacă febră hemoragică virală - afecţiune care poate duce la hemoragii interne, putând fi afectate mai multe sisteme de organe.

Simptomele apar brusc, incluzând dureri de cap severe, febră, diaree, dureri de stomac şi vărsături. Acestea devin din ce în ce mai severe.

În stadiile incipiente ale MVD - boala cauzată de virusul Marburg - este foarte dificil să se facă distincţia faţă de alte boli tropicale, cum ar fi Ebola şi malaria.

Pacienţii infectaţi devin „ca nişte fantome”, prezentând adesea ochi adânciţi în orbite şi feţe lipsite de expresie. Însă, în stadiile ulterioare, pot apărea sângerări prin mai multe orificii, inclusiv nas, gingii, ochi şi vagin.

La fel ca Ebola, chiar şi cadavrele pot răspândi virusul la persoanele expuse la fluidele emise de acestea.

Boala se răspândeşte între oameni prin contactul cu fluidele corporale, cum ar fi saliva, sângele, sperma, transpiraţia sau fecalele.

De asemenea, oamenii se pot infecta atingând prosoape sau suprafeţe care au intrat în contact cu o persoană infectată.

Nu există vaccin sau tratamente aprobate pentru această boală, care este tratată în prezent prin îngrijiri de susţinere, cum ar fi odihnă, hidratare şi oxigen.

Virusul Marburg se transmite iniţial oamenilor de la liliecii de fructe şi se răspândeşte printre oameni prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafeţelor şi materialelor infectate.

Patru posibile vaccinuri au fost evaluate de OMS în vederea utilizării potenţiale în cadrul testelor, însă numai unul dintre acestea, produs de Sabin Vaccine Institute non-profit, dispune de date din primele etape ale testelor pe oameni care arată că este sigur şi că a condus la un răspuns imun.

Testarea suplimentară a vaccinurilor în afara situaţiilor de epidemie nu este posibilă din cauza riscurilor implicate.

Sabin Vaccine Institute a declarat sâmbătă că a livrat aproximativ 700 de doze din vaccinul său în Rwanda, pentru a fi utilizate în cadrul unui studiu care vizează lucrătorii din prima linie, inclusiv cadrele medicale.

Virusul Marburg a fost depistat o singură dată în SUA, când o femeie în vârstă de 44 de ani din Colorado, care tocmai se întorsese dintr-un safari de două săptămâni în Uganda, a fost diagnosticată cu boala în 2008.

Femeia vizitase o peşteră de lilieci de fructe, despre care se ştia că sunt gazde pentru boala mortală. Ea a fost spitalizată, dar s-a recuperat complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor