Alegerile pentru Cotroceni. Preda: Geoană e abil. A profitat de relaţia bună cu Iohannis şi de relaţia cu Dăncilă

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Loredana Diacu
12.08.2024

Cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, PSD-ul încă nu şi-a anunţat oficial candidatul pentru Cotroceni. Potrivit lui Cristian Preda, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, ezitarea lui Ciolacu de a-şi anunţa candidatura ar putea avea de a face cu... Geoană.

Profesorul a mai reamintit că PSD-ul a marcat eşecuri importante de-a lungul anilor în materie de alegeri prezidenţiale. Nu în ultimul rând, Preda a punctat că unul din numele vehiculate în partid ca posibil prezidenţiabil a fost şi cel al lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, instituţie zgduduită acum de scandalul hărţuirilor sexuale.

"Există nişte eşecuri importante ale Partiului Social-Democrat. Din 2004 încoace, ei au tot pierdut competiţiile şi le-au pierdut oameni care aveau şi mai multă experienţă politică şi care aveau mai multă... energie pentru cursul acesta. Adică păreau să-şi dorească funcţia, Adrian Năstase era chitit, Geoană, nu mai vorbim, Ponta... şi aşa mai departe. La Dăncilă, deja s-a complicat treaba pentru că Partidul a intrat într-o criză de leadership, cum se zice. După era Dragnea, e clar că lucrurile s-au aşezat foarte greu şi Marcel Ciolacu nu are profilul unui Preşedinte, unui om de stat în general.

Şi cred că ezitarea e legată de susţinerea sau nu a lui Mircea Geoană, care a fost deja candidat, a pierdut la limită şi acum pesediştii trebuie să decidă dacă îl recunosc ca un pesedist, cum a fost, cum mulţi cred că a şi rămas, în fine, el a mai fondat nişte partide după ce a plecat din PSD. Sau dacă nu îl îmbrăţişează pe Geoană, nu îi dau sărutul care îl aruncă în cursă, se gândeşte să pună pe cineva. S-a discutat zilele astea despre rectorul de la SNSPA, despre domnul Pricopie", a declarat Preda, la emisiunea Insider TV realizată de Sebastian Zachmann.

Cât despre Geoană, Preda a menţionat că acesta a profitat de relaţia bună pe care o avea cu Klaus Iohannis şi de relaţia pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă pentru a ajunge în funcţia importantă la NATO.

Redăm dialogul lui Preda cu Zachmann

Sebastian Zachmann: Uitaţi-l, (Geoană n.r.) e la masă aici cu Marcel Ciolacu şi cu Victor Ponta, e aseară. E făcută poza, e proaspătă

Cristian Preda: A, păi uite, înseamnă că discută despre chestiunile astea pe care le abordăm şi noi.

E mai interesant pentru Marcel Ciolacu, o asemenea candidatură, dacă stau să pun în balanţă diverse argumente, şi pentru că el e ferit de un eşec. Adică ar fi într-adevăr prima dată când acest partid se prezintă în cursă cu cineva care nu e lider, că de la Ion Iliescu până la Viorica Dăncilă, preşedintele PSD s-a dus în competiţie. Acuma dacă nu e Marcel Ciolacu, într-adevăr se face o mişcare tactică importantă, adică să pună un fost preşedinte al PSD, care n-a mai fost în partid în ultimii ani, jucând rolul ăsta de adjunct al secretarului general al NATO.

Sebastian Zachmann: Dar credeţi că e perceput Mircea Geoană de populaţie, nu doar de PSD-işti, ca un independent, ca un tehnocrat, ca un personaj care vine de la NATO, nu din politica noastră murdară?

Cristian Preda: Nu, nu, vedeţi, el e abil. El a profitat de relaţia bună pe care o avea cu Klaus Iohannis şi de relaţia pe care a avut-o cu doamna Dăncilă, pentru că ăsta este un loc care a fost negociat pentru România. Dacă vă uitaţi în istoria acestor poziţii de adjuncţii ai secretarului general al NATO, veţi vedea că foarte mulţi sunt italieni.

Era un soi de specialitate italiană, adică li se dădea italienilor, care sunt o importantă ţară din sud, în flancul sudic, vreau să zic, al Alianţei, şi se dădea poziţia. Acum, în diverse schimbări care au avut loc în ultimii ani, s-a negociat o poziţie pentru Est, la un moment dat românii voiau, în fine, sunt diverse combinaţii, nu are rost să insistăm. Şi Geoană s-a băgat în faţă.

Adică el, ţineţi minte, a fost candidatul la Preşedinţie care îl propusese pe Klaus Iohannis Prim-ministru şi de aici s-a ţesut o legătură şi Iohannis l-a susţinut pe el. Şi Dăncilă a semnat şi ea, că ea semna ca Primarul, cum se zice, ce i se punea acolo în faţă. Vedeţi, e interesant că Iohannis nu s-a gândit la altcineva, ca Bogdan Aurescu, care a fost fidel consilier... l-a pus ministru, sau la cineva care a fost fidel înainte de Aurescu, Mihai Răzvan Ungureanu.

Ungureanu l-a ajutat să aşeze celula diplomatică de la Cotroceni după ce a fost ales Preşedinte, că Iohannis nu avea nicio treabă, nu ştia nimic despre politica externă când a fost ales Preşedinte. Pe urmă, Mihai Răzvan Ungureanu a fost la SIE directorul numit de Iohannis. La un moment dat, în fine, s-au rupt relaţiile, dar nu s-a gândit să-l pună într-o asemenea poziţie prestigioasă pe cineva ca Răzvan Ungureanu, cu care colaborase.

L-a luat din urmă pe Geoană şi l-a pus acolo. Geoană a ştiut să profite de pe urma acestor împrejurări favorabile, pentru că era un om care are experienţa asta a culiselor internaţionale diplomatice. A fost ministru de Externe, a fost ambasador la Washington, adică nu e cineva care pica, dacă o punea pe Dăncilă, era, în fine, ştiţi cum, ea credea că Pakistanul e membru al Uniunea Europene, la un moment dat.

Deci, în fine, nu avea profil chiar deloc, deloc. Şi Geoană, în aceşti ultimii ani, s-a şters de praful PSD-ist, de sudoarea pe care a depus-o ca PSD-ist, când a pierdut în faţa lui Traian Băsescu, şi na, pare altceva. Acum, lumea l-a apreciat şi în contrast cu ce oferea PSD-ul în aceşti ani.

Nu, repet, Dragnea, Dăncilă, Ciolacu, au mai fost Grindeanu, Tudose, în fine, nu sunt figuri care să te seducă. I-au luat de buni ce mai au acolo în... Pentru că e o criză la PSD, asta este clar.

Şi, probabil, indiferent de ce va face Ciolacu, acum candidează el sau îl pune pe Geoană, va fi o criză rea în PSD, că eu cred că ei vor pierde şi de data asta. Mă rog, asta este estimarea mea. Eu nu cred că vor câştiga, nici cu Geoană nu câştigă.

Sebastian Zachmann: Dar e posibilă o finală Ciolacu-Geoană?

Cristian Preda: Nu, asta e imposibil. Pentru că, dacă intră şi Ciolacu şi Geoană, publicul ăsta se divizează. Deci, cum a fost la Bucureşti, acuma, Piedone cu Firea şi au împărţit publicul, a mai rămas o bucăţică şi pe domnul Burduja, care a luat scorul istoric de 7%.

Deci, publicul ăsta, care e public guvernamental, e publicul acestor partide care sunt abonate la guvernare, nu e un public format din militanţii PSD şi PNL, şi oamenii ăştia care depind foarte mulţi dintre ei de funcţia publică. Funcţia publică. Prefecturi, Primării, uitaţi-vă, 40.000 de consilieri locali, 40.000!

Înmulţiţi cu câteva mii. Sunt majoritatea PSD-işti şi PNL-işti, sunt vreo 85%. Ăştia sunt oameni care au un interes direct să voteze cu…

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor