Alegerile nu pot avea loc mai devreme de 2 decembrie, cel târziu 19 martie 2013

Epoch Times România
03.06.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă, într-o postare pe blogul său, că legal alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme de data de 2 decembrie 2012, apreciind în context că premierul Victor Ponta s-a dovedit neinformat când a vorbit despre alegeri la termen în luna noiembrie.

"Mandatul actualului Parlament încetează pe 19 decembrie 2012, fiindcă Senatul şi Camera şi-au început existenţa legală în a şasea legislatură pe 19 decembrie 2008, după ce se reuniseră pentru întâia dată cu patru zile mai devreme.

Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie a.c., fiindcă noul Parlament trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile dupa ţinerea scrutinului", susţine europarlamentarul PDL.

În context, Preda adaugă că atunci "când Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen în noiembrie, era neinformat" şi precizează că "pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie, e vorba despre alegeri anticipate", tip de scrutin la care se ajunge conform procedurii constituţionale.

"Şi anume demisia guvernului urmată de doua tentative eşuate de a învesti un nou guvern, apoi de dizolvare a Parlamentului", reaminteşte Cristian Preda.

În schimb, susţine europarlamentarul PDL, "data ultimă la care pot avea loc alegeri pentru a şaptea legislatură e 19 martie 2013".

La finalul postării pe blog, Cristian Preda precizează că a folosit la interpretarea sa privind alegerile la termen "articolele 63 şi 70 din Constituţie, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca şi procesele verbale ale primelor şedinţe din actuala legislatură".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor