Alegeri SUA: Analizele statistice arată anomalii ale evidenţelor votului

Alegeri contestate în SUA, noiembrie 2020
Alegeri contestate în SUA, noiembrie 2020 (Scott Olson/Getty Images)

Odată cu apariţia plângerilor legale şi acuzaţiilor de fraudă care lovesc alegerile prezidenţiale din 2020, unii observatori au folosit analize statistice pentru a încerca să stabilească dacă a existat fraudă electorală.

În mai multe state, analizele datelor alegerilor arată într-adevăr fenomene ciudate din punct de vedere statistic referitoare la volumul voturilor primite de candidatul democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden.

Unul dintre cele mai frecvente argumente este că, în unele localităţi, numărul voturilor pentru Biden încalcă legea Benford.

În termeni simpli, legea afirmă că, în multe seturi de date din lumea reală, cum ar fi datele demografice, datele geografice sau chiar statisticile legate de sport, prima cifră a numerelor va fi mai probabil 1 decât 2 şi 2 mai probabil decât 3 etc. urmând o scară logaritmică. Dacă distribuţia din prima cifră diferă semnificativ de această regulă, ar putea fi o dovadă a manipulării artificiale a datelor.

Legea a fost folosită pentru a identifica înregistrări financiare frauduloase şi alte activităţi ilegale. Walter Mebane, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Michigan, a folosit legea pentru a susţine acuzaţiile de fraudare a scrutinului la alegerile din Iran din 2009. Unii cercetători au folosit legea şi pentru a verifica neregulile la alegerile din 2016 din Wisconsin.

Un utilizator GitHub a postat o analiză a rezultatelor alegerilor din 2020 în districtele Fulton, Georgia; Miami-Dade, Florida; Milwaukee; Chicago şi districtul Allegheny, Pennsylvania.

În timp ce rezultatele în statele Georgia şi Florida au aderat în general la legea lui Benford, au existat abateri semnificative în voturile pentru Biden în Wisconsin, Illinois şi Pennsylvania.

Un utilizator Twitter a aprofundat analiza pentru Milwaukee şi a constatat că în multe secţii ale oraşului, voturile numărate după ora 3 dimineaţa pe 4 noiembrie au fost pro-Biden cu o marjă mult mai mare decât cele numărate anterior. Uneori, diferenţa a fost de până la 40%.

Autorităţile districtului Milwaukee nu au răspuns solicitării Epoch Times pentru comentarii cu privire la discrepanţă. Wisconsin se îndreaptă spre o renumărare, Joe Biden fiind uşor înaintea lui Donald Trump.

Un alt observator a remarcat că în Pennsylvania, aproape 10.000 de voturi au fost eliminate din numărul preşedintelui Donald Trump în jurul orei 21:00, pe 4 noiembrie. Conform analizei sale, pierderile au apărut în trei districte: Allegheny (-1.063 voturi), Bucks (-2.972 voturi) şi Chester (-7.135 voturi).

Apoi, în jurul orei 9 dimineaţa, pe 6 noiembrie, s-au adăugat peste 27.000 de voturi la numărătoare, aproape toate pentru Biden.

Biroul secretarului de stat din Pennsylvania nu a răspuns imediat întrebărilor legate de anomalii. În timp ce Biden este clasat primul în stat, Trump a contestat rezultatele în instanţă.

Michigan, unde Biden este în faţă cu o mică marjă, pare, de asemenea, să fie un caz ciudat din punct de vedere statistic.

În jurul orei 5 dimineaţa, pe 4 noiembrie, firma Decision Desk HQ a actualizat numărul de voturi pentru Michigan, adăugând 138.339 voturi pentru Biden, dar zero pentru Trump. Imposibilitatea statistică a unui astfel de scenariu i-a determinat pe unii observatori să speculeze că voturile au fost injectate ilegal în contul lui Biden.

În decurs de 40 de minute, Decision Desk a postat o altă actualizare care scădea 110.796 de voturi din totalul lui Biden şi adăuga 16.638 la cele ale lui Trump. Ulterior, a spus că o „eroare de funcţionare” în districtul Shiawassee a provocat distribuirea datelor incorecte şi de atunci a fost remediată.

La 5:54 a.m. şi 6:05 a.m., firma a postat încă două actualizări pentru cursa din Michigan, care nu păreau să arate nimic neobişnuit.

Apoi, la ora 6:18, firma a postat o altă actualizare, care a adăugat 158.902 voturi la numărul Biden şi 29.295 voturi la Trump. Aceste voturi s-au împărţit cu aproximativ 85% pentru Biden - un raport extrem de ridicat.

O explicaţie ar putea fi că aceste voturi au venit dintr-un district total pro-democrat şi au inclus doar buletinele de vot pentru absenţi, care, conform previziunilor, ar favoriza puternic democraţii.

Cu toate acestea, chiar şi buletinele de vot ale absenţilor din districtul Washtenaw, înclinat puternic pro-Biden cu cel mai mare procent, s-au împărţit în favoarea sa cu mai puţin de 82 la sută. În plus, candidatul a obţinut doar 125.927 de voturi ale absenţilor acolo.

O purtătoare de cuvânt a secretarului de stat din Michigan nu a răspuns întrebărilor legate de aceste discrepanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe