Alegeri prezidenţiale şi referendum constituţional, în aceeaşi zi. Maia Sandu: Suntem conştienţi că Moscova va încerca să interfereze

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)
Maria Maevschi
12.02.2024

Alegerile prezidenţiale din toamna acestui an şi referendumul constituţional anunţat de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se vor desfăşura în aceeaşi zi. Anunţul a fost făcut de şefa statului, punctând că cel mai important argument este participarea cetăţenilor în număr cât mai mare, întrucât, consideră Sandu, acest referendum va fi despre soarta ţării.

„Decizia de la referendum va defini soarta ţării pentru mulţi ani înainte. Eu îmi doresc să vedem cât mai mulţi oameni participând la acest referendum, participând la această decizie. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulţi alegători la vot.

Din experienţă ştim că la alegerile prezidenţiale avem cea mai mare rată de participare în comparaţie cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Desigur, poate fi menţionat şi argumentul că se economisesc resurse, dar cel mai important este că la acest scrutin să participe cât mai mulţi oameni. Acest referendum este despre soarta ţării şi de aceea este important să participe toţi”, a declarat preşedinta Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Teleradio Moldova.

Conştientă că Federaţia Rusă va încerca şi va continua să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova şi în tot ceea ce ţine de alegeri şi referendum, Maia Sandu a specificat că se munceşte în aceste momente la consolidarea instituţiilor statului.

„Suntem conştienţi că Kremlinul va continua să se amestece în treburile noastre interne, mai ales la alegeri, referendum. Trebuie să fim vigilenţi cu toţii. Una dintre armele principale ale Kremlinului împotriva noastră este manipularea şi dezinformarea şi depinde de fiecare dintre noi cum ne informăm.

Am văzut că deja au pornit tot felul de campanii de denigrare, filmuleţe despre mine, sau cu imagini trucate despre mine, cu vocea mea trucată. Astea sunt elemente care vor fi folosite în acest an. Însă nu putem să stăm pe loc, în această incertitudine, pentru că acolo este Kremlinul care are intenţii proaste. Trebuie să avem curajul să mergem înainte”, a adăugat lidera de la Chişinău.

Totodată, preşedinta Maia Sandu a ţinut să explice de ce se va insista pe organizarea unui referendum republican constituţional, punctând că cetăţenii vor fi cei care vor lua decizia de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar în cazul în care se va schimba guvernarea cu una care împărtăşeşte alte principii decât cele pro-europene, aceasta va fi obligată prin Constituţie să ducă acest proces ireversibil la finalitate.

„Există întotdeauna riscuri, şi tocmai acum avem nevoie mai mult decât altădată de claritate în aceste vremuri tulburi pentru că trăim o perioadă când lucrurile sunt albe sau negre, nu prea există spaţiu de nuanţe şi iată anume în această perioadă este nevoie de o decizie hotărâtoare, să ne-o asumăm cu toată societatea şi să urmăm această cale, şi mai e nevoie şi de curaj pentru că trăim timpuri periculoase.

Toată lumea vede ce se întâmplă în Ucraina, care este discursul la nivel mondial atunci când mai multe state autoritare vorbesc despre conflicte regionale şi nu doar. Sunt nişte timpuri complicate şi noi chiar dacă suntem o ţară mică trebuie să avem curajul şi determinarea să alegem ce este bine pentru noi”, a mai menţionat Sandu.

În ceea ce ţine de Găgăuzia şi regiunea din stânga Nistrului, şefa statului s-a arătat fermă că în momentul în care vor vedea ce înseamnă de fapt Uniunea Europeană şi vor înţelegea că numai astfel vor ajunge să ducă o viaţă mai bună, aceste regiuni vor accepta să fie parte a procesului de integrare.

„În primul rând eu am certitudinea că UE înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi. Dacă vorbim despre comunităţile etnice, ele vor fi cele mai avantajate, pentru că noi ştim care sunt rigorile Uniunii Europene pentru ca statele membre să păstreze cultura, să investească în limba maternă a fiecărei comunităţi etnice.

Da, existră riscuri şi persoane care vor încerca să dezinformeze. Există riscul amestecului din partea Federaţiei Ruse, ca de obicei, dar asta nu poate să ne oprească din drum. Avem nevoie de această decizie pe care să ne-o asumăm şi dacă dorim să punem Republica Moldova la adăpost trebuie ne implicăm cu toţii şi să explicăm de ce UE este familia europeană”, a reiterat lidera de la Chişinău.

Aceasta a mai subliniat că Republica Moldova are stabilit un termen şi anume să fie gata pentru integrarea europeană până în 2030, având în vedere paşii care s-au făcu până în prezent şi viteza cu care s-a muncit în acest sens de actuala guvernare de la Chişinău.

„Dar depinde de noi să demonstrăm că cetăţenii vor să meargă pe această cale. Cred, am certitudinea, că cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască în pace, să fie parte a unei familii care să ne protejeze în această perioadă complicată”, a conchis preşedinta Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor