Alegeri în nouă localităţi, în februarie 2013. Ce mai pregăteşte Guvernul

.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
27.12.2012

Pentru alegerea altor persoane care să ocupe locurile vacantate la Consiliul Judeţean Teleorman şi în alte nouă localităţi, vor fi organizate alegeri pe 3 februarie 2012, a anunţat joi premierul Ponta.

Şeful Executivului a precizat că îşi doreşte ca acestea să fie singurele alegeri organizate în cursul anului viitor, iar Guvernul să-şi poată vedea în linişte de treburi.

Postul de preşedinte la Consiliul Judeţean Teleorman a fost vacantat după numirea lui Liviu Dragnea în Parlament şi Guvern, iar în locul său ar trebui aleasă o altă persoană.

"Pe 3 februarie sunt alegeri pentru funcţiile vacantate în structurile locale şi anul viitor gata cu alegerile. Da, anul viitor ne mai ţinem şi de treabă, nu doar de alegeri", a declarat Ponta, la şedinţa de guvern.

Premierul a afirmat că în 2013 vrea să aibă liniştea necesară pentru a se ocupa doar de administraţie şi mai puţin de alegeri, amintind că în 2014 sunt deja programate alegeri (prezidenţiale-n.r.).

Bugetul, prima prioritate

Parlamentarii ar trebui să revină şi ei la muncă în ianuarie, pentru a discuta şi aproba proiectul de buget. Liderul liberal Ludovic Orban a apreciat că se vor duce negocieri dure între PSD şi PNL. Liberalii vor reducerea fiscalităţii, în timp ce PSD a anunţat creşterea salariului minim. Pe de altă parte, USL promite reducerea impozitului pe venit şi diminuarea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.

USL mai are în agendă modificarea Constituţiei, iar proiectul de revizuire va fi verificat din oficiu de către judecători de la Curtea Constituţională. Astfel, social-liberalii ar putea obţine ca preşedintele să aibă imunitate doar pentru declaraţii şi să fie demis prin referendum, fără ca prezenţa de 50% 1 la vot să fie o condiţie pentru validarea scrutinului, aşa cum s-a întâmplat la cel de pe 29 iulie.

Actuala putere mai are în plan să schimbe modul în care sunt numiţi judecătorii la Curtea Constituţională, iar aleşii care îşi schimbă, în timpul mandatului, partidul care i-a sprijinit la alegeri, să fie demişi prin referendum local.

Reforma administrativă este o altă prioritate a USL şi presupune înfiinţarea a opt regiuni de dezvoltare, lucru care s-ar putea realiza până în august 2013, după cum a estimat ministrul de Interne, Radu Stroe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor