Alegerea preşedintelui, în atenţia presei de peste Prut

Data alegerii preşedintelui Republicii Moldova a fost din nou amânată, scrie Adevărul de vineri. Liberalii au declarat că data viitoare vor veni cu o decizie, după ce va fi desemnată o singură candidatură pentru funcţia de preşedinte.
(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2012

Data alegerii preşedintelui Republicii Moldova a fost din nou amânată, scrie Adevărul de vineri. Liberalii au declarat că data viitoare vor veni cu o decizie, după ce va fi desemnată o singură candidatură pentru funcţia de preşedinte. Liberal-democraţii şi democraţii propun candidaturile fostului ministru al sănătăţii, în prezent rectorul Universităţii de Medicină, Ion Ababii, şi a fostei vice guvernatoare a Băncii Naţionale, Veronica Bacalu.

Constantin Tănase scrie în Timpul că epopeea cu alegerea-nealegerea şefului statului caracterizează precis şi exhaustiv fizionomia clasei politice, dar şi a poporului în întregime. 'E o problemă care, dacă nu ar fi apărut, ar fi fost inventată de moldoveni. Astfel, nealegerea preşedintelui care, în mod constituţional poate duce la alegeri anticipate, nu este o necesitate politică, ci o dulce zăbavă. Plictisiţi, moldovenii doresc să se distreze cu ceva, ca să le treacă de urât', apreciază editorialistul.

Jurnal de Chişinău scrie că premierul Vlad Filat este optimist că Republica Moldova va avea în viitorul apropiat un preşedinte. 'Preşedinte va fi un om bun, iar om nu înseamnă doar bărbat', a punctat liderul PLDM.

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) anunţă preşedintele, Partidul Comuniştilor anunţă război, mai scrie Jurnal de Chişinău. În timp ce Alianţa selectează un preşedinte, opoziţia comunistă şi aliaţii săi vociferează tot mai puternic şi îşi dublează eforturile de clătinare a bărcii numită Republica Moldova, notează ziarul.

Odată cu apunerea 'erei' Voronin, în Republica Moldova a dispărut practica instalării în birouri a portretelor primelor persoane în stat, observă acelaşi ziar. Locul portretelor liderului comunist a fost luat de tapiseriile cu portretul lui Ştefan cel Mare, de hărţi sau de stema Republicii Moldova. Excepţie face executivul de la Criuleni, aici au fost puse fotografiile tuturor preşedinţilor.

Partidele din AIE nu au ce să propună în cazul alegerilor parlamentare anticipate, din care cauză fac tot posibilul pentru a alege preşedintele, scrie ziarul de limbă rusă Panorama. Planul lor rămâne neschimbat - să păstreze acest parlament pentru tot mandatul, până la sfârşitul anului 2014, iar între timp să slăbească şi mai mult opoziţia comunistă. După aceasta, să organizeze alegeri parlamentare în anul 2015 şi să 'înmormânteze definitiv' Partidul Comuniştilor, se menţionează în articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor