Alarmă în Europa. Au fost înregistrate mai multe cazuri de "variola maimuţei", boală frecventă în Africa

Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o boală generată de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi.
Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o boală generată de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi. (wikipedia)

Cazuri suspecte şi confirmate de "variola maimuţei" sunt în curs de investigare în mai multe ţări europene, în SUA, Canada şi Marea Britanie, potrivit autorităţilor sanitare şi presei locale, cele mai recente cazuri confirmate fiind raportate în Italia şi Suedia.

Potrivit BBC, miercuri, au fost confirmate cazuri în SUA, Spania şi Portugalia, iar în Canada există 13 cazuri suspecte.

"Variola maimuţei" este cel mai frecventă în zonele îndepărtate din Africa Centrală şi de Vest, iar cazurile de boală din afara acestor regiuni sunt adesea legate de călătoriile în zonă.

"Variola maimuţei" este o infecţie virală rară, care este de obicei uşoară şi din care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie.

Virusul nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat foarte scăzut.

Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat la 7 mai. Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a contractat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie.

În prezent, există nouă cazuri confirmate în Marea Britanie. Sursa acestor infecţii încă nu a fost confirmată, dar cazurile par să fi fost "dobândite la nivel local", spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În Europa, a mai fost un caz confirmat joi - în Suedia, precum şi unul în Italia. Autorităţile suedeze au declarat că nu sunt sigure de modul în care individul a contractat virusul, dar presa locală relatează că cel din Italia se întorsese recent din Insulele Canare.

De asemenea, cinci cazuri confirmate au fost raportate, miercuri, în Portugalia, precum şi şapte în Spania.

Deşi în Europa nu a fost aprobat niciun vaccin pentru "variola maimuţei", autorităţile sanitare spaniole ar fi achiziţionat mii de vaccinuri antivariolice pentru a face faţă epidemiei, potrivit ziarului spaniol El Pais.

Boala face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi variola.

În America de Nord, autorităţile sanitare din statul american Massachusetts au confirmat, de asemenea, că un bărbat a fost infectat cu "variola maimuţei". Acesta călătorise recent în Canada, unde presa locală relatează că 13 cazuri suspecte de virus sunt în curs de investigare.

Potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii, bărbatul a fost spitalizat, este în "stare bună" şi "nu prezintă niciun risc pentru public".

Ce este "variola maimuţei"

Cunoscută încă din anul 1959, "variola maimuţei" este o afecţiune produsă de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, poate produce moartea la unul din cinci pacienţi.

Are de obicei forme uşoare, în majoritatea cazurilor pacienţii recuperându-se în câteva săptămâni. Nu este exclusă însă posibilitatea apariţiei unor forme grave şi chiar a morţii pacientului. Nu are o rată mare de răspândire la oameni, dar se transmite foarte uşor la persoanele care, în mod repetat şi regulat, împart spaţiul de trai cu persoana infectată.