Ala Nemerenco: În R. Moldova, 18% din numărul total al celor infectaţi cu virusul Wuhan sunt medici

Nici în ţările care se confruntă cu probleme grave nu au fost contaminate atâtea cadre medicale, deşi autorităţile R. Moldova susţin că situaţia este bună şi sub control, afirmă ex-ministrul Sănătăţii.
Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

Fostul ministru al Sănătăţii Ala Nemerenco a informat că, până sâmbătă, în Republica Moldova erau deja 36 lucrători medicali: 9 medici, 19 felceri/asistente medicale, 7 infirmiere şi un şofer infectaţi cu virusul Wuhan, plus un medic decedat.

În opinia acesteia, este prea mult pentru o situaţie prezentată ca aparent bună şi sub control - 18% din numărul total. Nici ţările care se confruntă cu probleme grave nu au înregistrat aşa ceva. Italia a înregistrat circa 9% din numărul total de îmbolnăviri.

Motivele ar fi echipamente insuficiente sau necorespunzătoare locului de muncă, nu este pus pe deplin în aplicare un set de standarde şi proceduri stricte de operare, conştientizare încă insuficient de puternică a lucrătorilor despre necesitatea aplicării măsurilor de protecţie, nu a existat suficient timp pentru pregătire şi practici sistematice, lipsa supravegherii profesionale, precum şi a mecanismului strict de monitorizare.

În context, fostul ministru al Sănătăţii susţine că cetăţenilor R. Moldova li se toarnă poveşti din prima zi că nu trebuie să cunoască satele cu îmbolnăviri, numărul de lucrători medicali infectaţi etc. „Secretele noastre de stat.”

„Nu cere nimeni nume şi prenume. Dar dacă decedează un medic, este normal să oferiţi chiar şi numele. Transparenţa şi onestitate în comunicate este cel mai important element în criză.

Să învăţam de la italieni dacă noi nu pricepem”, scrie Ala Nemerenco, pe pagina sa de Facebook, menţionând că medicul din linia întâi care a decedat se numeşte Ecaterina Litvinschi. „Ca medic, coleg eu ma simt vinovată de pierderea dumneaei. Înteleg că nu sunt cadre, dar nici să-i ducem pe unii la moarte sigură nu trebuie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe