Ahmadinejad pierde aliaţi în lupta pentru putere din Iran
'Este un act odios. La întoarcerea mea la Teheran mă voi ocupa de problemă'. A fost reacţia preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, când agenţia Irna i-a comunicat arestarea lui Said Mortazavi. Preşedintele tocmai se urca în avionul care avea să-l ducă în vizită la Cairo, prima după triumful revoluţiei, şi de unde se va întoarce de abia vineri pentru a trata problema prietenului său şi fost procuror general al Teheranului, acuzat de moartea în bătaie a trei manifestanţi, care au participat la protestele de după realegerea sa în 2009. Este singurul caz recunoscut de regim, în pofida numeroaselor denunţuri făcute de opoziţie, notează miercuri ziarul ABC.
Duminică, când se făceau pregătirile pentru sărbătorirea a 34 de ani de la Revoluţia iraniană, Parlamentul a trăit un nou moment de înfruntare deschisă între Ahmadinejad şi preşedintele camerei, Ali Larijani, care s-au acuzat reciproc de corupţie. Liderul ultraconservator are parlamentul împotriva lui, iar Larijani, membru al clanului apropiat liderului suprem, este unul din numele care răsună cel mai puternic ca viitor preşedinte al ţării. Cazul lui Mortazavi, calificat drept 'violator în serie a drepturilor omului' de Human Rights Watch, a fost deschis tocmai de un comitet special al parlamentului în 2010 iar investigaţia a concluzionat că a fost responsabil de ordonarea închiderii a '147 de manifestanţi într-o încăpere de 70 de metri pătraţi, împreună cu deţinuţi periculoşi şi în condiţii insalubre'.
Trei dintre ei şi-au pierdut viaţa. El a fost destituit ca procuror, însă după câteva luni şi deşi avea proces pe rol un alt om loial lui Ahmadinejad, ministrul muncii l-a numit pe Mortazavi director la asigurările sociale. Această numire nu a fost văzută cu ochi buni de Parlament care duminică, în una din sesiunile sale cele mai tensionate, a votat cu o majoritate de două treimi o moţiune de cenzură împotriva ministrului. Ceea ce l-a făcut pe Ahmadinejad să piardă doi aliaţi în mai puţin de o săptămână. Mortazavi este o altă victimă a diviziunii interne dintre ultraconservatori, cu care se confruntă republica islamică de la alegerile din 2009.
Atunci, ei s-au unit în jurul figurii lui Ahmadinejad, pentru a face front împotriva reformiştilor, dar în ultima legislatură s-a produs o distanţare între aripa cea mai religioasă sau 'principală' (pentru că urmează principiile revoluţiei), condusă de Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, şi aripa politico-paramilitară, condusă de preşedinte şi unele sectoare ale Gardienilor Revoluţiei. Cei din urmă cunoscuţi drept 'deviaţionişti' sunt în minoritate cum s-a văzut la ultimele alegeri legislative. Această mişcare a regimului nu este însă nouă pentru preşedintele Ahmadinejad, care îşi încheie mandatul la 14 iunie şi căruia legea nu-i permite să se prezinte a treia oară la alegeri.
În septembrie, când s-a întors de la New York unde participase la Adunarea Generală a ONU, justiţia a dispus arestarea lui Ali Havanfekr, consilierul său pe probleme de presă şi unul din oamenii săi apropiaţi din vremea când Ahmadinejad era primar al Teheranului, iar acesta director al agenţiei de ştiri Irna. Preşedintele nu a putut face nimic să-l scoată din închisoare unde va rămâne încă şase luni, după care îl aşteaptă patru ani fără drept de exercitare a profesiei de jurnalist, pentru a fi scris un articol în care punea sub semnul îndoielii obligativitatea purtării vălului hyjab.